Lottas misstänkte mördare inte psykiskt sjuk

avLinda Hjertén

1 av 3

Den 33-årige mannen misstänks ha slagit Lotta Rudholm till döds.

Nu visar en undersökning att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Undersökningen visar även att han tar till våld så fort han möts av en motgång.

41-åriga Lotta misshandlades lördagen den 4 juni med så mycket övervåld att härdade poliser och sjukhuspersonal beskrivit det de fick se i lägenheten i Bromma som ”det värsta de sett”.

– Det såg ut som att en lastbil ­hade kört över henne. Hon måste ha känt en sådan fruktansvärd skräck, säger en person i hennes närhet som såg henne på sjukhuset.

Minns inte gärningen

Efter dagar i respirator somnade Lotta in, omgiven av anhöriga. Den 22 juli begravdes hon.

Mannen som sitter häktad misstänkt för mordet på Lotta är en 33-årig man hon haft ett förhållande med.

Han har erkänt att han grovt misshandlat Lotta men säger att han inte minns gärningen.

Nu har han genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning för att fastslå om han led av en allvarlig psykisk störning då han begick gärningen eller inte.

Undersökningen visar att han inte gjorde det, vare sig då eller nu.

Det finns därför ingenting som hindrar att han döms till fängelse om han bedöms skyldig till mordet på Lotta.

Utstuderat våld

I den rättspsykiatriska utredningen står det att läsa att 33-åringen växte upp under belastande omständigheter och tidigt visade problem både gällande beteende och anpassning.

Han har dömts 14 gånger, ofta för våldsbrott som i ett fall tidigare lett till en persons död, och har levt i samhällets marginaler. Han har även i många och långa perioder missbrukat narkotika.

När han kom ut från fängelset i november i fjol, där han avtjänat ett straff för grov kvinnofridskränkning, återföll han snabbt i missbruket. Han hade då ingen bostad utan bodde hos vänner och hos Lotta.

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att 33-åringen tidigare misshandlat flickvänner och då använt våld på ett mycket utstuderat sätt för att styra och kontrollera sina partners. Det står även att han framstår som en person som har svårt att vara ensam och som hela tiden söker bekräftelse.

Hot och våld

Han uppvisar enligt undersökningen antisociala och psykopatiska personlighetsdrag och som en person som använder våld som problemlösning.

Relationen med Lotta var i upplösning. Hon försökte lämna honom på grund av hans våldsamhet, och polisanmälde honom en kort tid innan mordet. Men han hotade henne och av rädsla för sitt och sina anhörigas liv ville Lotta inte längre medverka i utredningen.

Orsaken till att 33-åringen slog Lotta till döds tros enligt undersökningen vara 33-åringens svartsjuka, och att då relationen var i upplösning tog han till det han oftast tar till vid motgångar – hot och våld.

När 33-åringen greps var han påverkad av alkohol, anabola steroider och bensodiazepiner, en kombination som öka våldsbenägenheten samt sudda ut omdömet.

Har suttit inne större delen av sitt liv

33-åringen som misstänks ha slagit Lotta till döds har tillbringat större delen av sitt vuxna liv bakom lås och bom.

Varje gång han har släppts ut i frihet har han begått nya brott.

Ofta brott där han använt ett enormt övervåld. Och ofta brott mot kvinnor – kvinnor han haft en relation med. Precis som Lotta.

Den 33-årige man, som nu sitter häktad för mordet på Lotta, beskriver i utredningar själv sin uppväxt som problematisk och säger att han tillbringat större delen av sitt liv på institution.

Hans uppväxtförhållanden var splittrade och han började tidigt både med droger och brott.

33-åringens storebror är Järnspettsmannen som i en vansinnesattack 19 maj 2003 attackerade åtta personer på öppen gata.

Foto: HASSE ROSENTAHL
JÄRNSPETTSMANNEN En man löpte amok med ett järnspett vid tunnelbanestationen Åkeshov i västra Stockholm. Han dödade en man och skadade sju personer.

33-åringens straffregister sträcker sig ända tillbaka till 1998, då han som 15-åring dömdes för misshandel första gången.

Sedan dess har brottsligheten fortsatt.

Eftersom han suttit inne så länge har han bara haft ett enda riktigt jobb. Det var för många år sedan då han under några månaders tid praktiserade som målarlärling.

Han uppger i en personutredning som gjorts av honom att han, då han är ute i samhället, mestadels umgås med vänner och styrketränar fem gånger i veckan.

33-åringen anses enligt den psykologiutredning som gjorts på honom ha diagnosen antisocial personlighetsstörning och psykopati. Han har även diagnosen ADHD.

33-åringen förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret.

Flera av brotten han dömts för innefattar grovt våld, riktat mot män som råkat komma i hans väg och kvinnor han haft ett förhållande med.

I december år 2000 misshandlade 33-åringen tillsammans med en vän en spärrvakt med invandrarbakgrund i tunnelbanan i Hallonbergen. Våldet var grovt och spärrvakten fick svåra skallskador. Efter två månader i koma vaknade han med bestående hjärn– och skallskador. Poliserna som grep den då 17-årige mannen vittnade om att han vid införandet till polishuset skrek ”Sieg Heil”.

2005 dömdes 33-åringen återigen för en grov misshandel. Han sparkade och slog 30-årige Niklas så allvarligt att han hamnade i koma. Två månader efter domen dog Niklas av sina skador.

Niklas avled av sina skador

33-åringen har även tre gånger dömts för misshandel och kränkningar mot kvinnor han haft ett förhållande med.

Flera likheter finns mellan brotten:

Kvinnorna beskriver ­alla hur förhållandet utvecklats snabbt och hur mannen sedan ändrat ­beteende och blivit allt mer kontrollerande.

Alla har vid första tillfället de misshandlats av 33-åringen inte vågat berätta vem som misshandlat dem utan hittat på andra förklaringar.

• 2011 dömdes han till skyddstillsyn efter att ha misshandlat och hotat sin dåvarande flickvän. Bland annat hade han tagit strypgrepp på henne, tryckt ner henne på golvet och hotat att stampa på henne.

– Skrik eller gråt inte för då stampar jag sönder ditt ansikte, sa han enligt vad flickvännen berättade för rätten.

Under en inspelning till Kanal 5:s program ”Tunnelbanan” fastnar Lottas misstänkte mördare på film. Där ser man hur han bland annat beter sig hotfullt mot ordningsvakter på T-centralen i Stockholm. Han ska också ha hotat att kasta sin ex-flickvän på spåret. 33-åringen ska även ha skallat henne tre veckor tidigare.

• I juni 2012 larmades vakter till en perrong efter att 33-åringen hotat att kasta sin dåvarande flickvän på tunnelbane­spåret. 33-åringen anklagade flickvännen för att ha varit otrogen, enligt polisens förundersökning.

Han tog tag i hennes jacka och höll fast henne. Han tittade i hennes telefon och raderade sitt eget nummer.

– Jag ska döda dig, sa han.

Händelsen fångades av ett filmteam från Kanal 5:s program ”Tunnelbanan”. 33-åringen dömdes senare för misshandel av den dåvarande flickvännen, för olaga hot och för våld mot tjänsteman.

• Senast 2014 dömdes 33-åringen till två och ett halvt års fängelse för bland annat grov kvinnofridskränkning.

Kvinnan han då hade ett förhållande med utsatte han, under lång tid, för misshandel. Vid ett tillfälle satte han en kniv mot hennes hals.

– Vill du dö? frågade han.

Han drog kniven med den slöa sidan över hennes hals och sa:

– Nästa gång ska jag göra det med den vassa sidan.

Den 26 oktober 2015 hade 33-åringen avtjänat fängelstraffet för den grova kvinnofridskränkningen.

Några månader senare träffade han Lotta.

Foto: Per-Olof Sännås
Mannen som misstänks ha mördat Lotta.
ARTIKELN HANDLAR OM