Nya misstankar mot 33-åringen

avLinda Hjertén

Misstänks även ha förtalat och misshandlat Lotta i månader

1 av 3

Den 33-årige mannen sitter häktad för det brutala mordet på Lotta Rudholm.

Nu misstänks han för nya brott.

33-åringen har erkänt att han kränkt, misshandlat och förtalat Lotta i månader – och att han en vecka före mordet ringde Lottas chef och påstod att hon missbrukade narkotika.

Lotta Rudholm, 41, hittades medvetslös i en lägenhet i Bromma i juni. Hon hade misshandlats med så mycket övervåld att härdade poliser och sjukhuspersonal beskrivit det som "det värsta de sett".

”Kände hur benen vek sig”

Lottas syster Camilla Rudholm har tidigare berättat för Aftonbladet om det besinningslösa våld som hennes syster utsattes för:

– Vi kom till sjukhuset och de visade oss till sängen, jag tittar. ”Nej, sa jag, ursäkta, ni har tagit fel, det här är inte min syster”.

– Då tog de tag i mig och sa ”Jo, Camilla, det är din lillasyster, det är Lotta som ligger här”. Då kände jag hur benen vek sig. Vi var tvungna att titta på kännemärken så att vi kunde se att det var hon, hennes naglar och en leverfläck på benet. Han hade riktat in sig på hennes huvud.

Efter dagar i respirator somnade Lotta in, omgiven av anhöriga.

En 33-årig man som Lotta hade ett förhållande med greps på plats och sitter sedan dess häktad misstänkt för mordet på Lotta.

Nya misstankar

En vecka före dödsmisshandeln polisanmälde Lotta 33-åringen, men drog tillbaka sin anmälan av rädsla.

33-åringen har erkänt att han grovt misshandlat Lotta men säger att han inte minns gärningen.

Ännu har inte åtal väckts men fler misstankar har tillkommit mot mannen.

Förutom mord kommer han även att åtalas för grov fridskränkning och förtal av Lotta, misshandel mot en annan målsägande samt ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott.

– De gärningar som ingår i fridskränkningen, (av Lotta reds. anm) och som jag bedömer går att styrka, har inträffat under perioden mars till maj och handlar om misshandel, skadegörelse, ofredande och olaga hot, säger kammaråklagare Tobias Kudrén.

Den sista gången som 33-åringen misstänks ha hotat Lotta var två veckor innan hon polisanmälde honom.

– Den misstänkte erkänner numer flera av gärningarna efter att inledningsvis inte ha velat kommentera dem, säger Kudrén.

Ringde Lottas chef

33-åringen misstänks även ha förtalat Lotta.

– Förtalet är ett telefonsamtal till målsägandens chef där den misstänkte påstår att målsäganden missbrukar narkotika och är påverkad på jobbet. Det sker samma dag som målsäganden polisanmäler. Den gärningen erkänns, säger Tobias Kudrén.

– Flera av gärningarna har målsäganden själv inte berättat om utan de har framkommit i förhör med andra.

Den 33-årige mannen är tidigare dömd för en lång rad grova våldsbrott. När Lotta Rudholm träffade honom i höstas var han villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för att ha hotat och misshandlat en annan kvinna.

”Ska se till att du hamnar i rullstol”

Lotta märkte tidigt i förhållandet av 33-åringens kontrollbehov och svartsjuka.

– Hon tyckte att han var fruktansvärt svartsjuk, hade ett kontrollbehov och … Han var ingen bra person, har Lottas syster Camilla Rudholm tidigare sagt i en dokumentär på Aftonbladet.

– Han ville inte att hon skulle få en annan man. Han sa det också, att … han ville mörda henne. ”Och lyckas det inte ska jag se till att du hamnar i rullstol, för jag vet hur man gör.”

Det finns enligt åklagaren ingenting som tyder på att gärningen var planerad.

Åtal kommer troligtvis att väckas i mitten av september.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM