Fyra män frias för misstänkt gruppvåldtäkt på studentkryssning

Publicerad 2016-06-17

De fyra 19-åriga männen åtalades för att ha gruppvåldtagit en ung kvinna på en studentkryssning på Galaxy.

I dag frikändes de fyra männen av tingsrätten.

Kvinnan befann sig, enligt rätten, inte i en särskilt utsatt situation.

Det var i slutet av mars som runt 1 700 ungdomar gick ombord på Silja Galaxy för en så kallad studentkryssning.

När färjan morgonen efter lade till i Stockholm stoppades alla killar från att lämna fartyget eftersom polisen misstänkte att en gruppvåldtäkt, rubricerad som grov våldtäkt, ägt rum ombord.

Flera personer greps, misstänkta för att ha deltagit i övergreppet. Flera av dem har efterhand släppts, och misstankarna mot dem avskrivits. Men den 12 maj åtalade åklagaren de fyra nittonåringarna, misstänkta för grov våldtäkt.

"Utnyttjat särskilt utsatt situation"

Enligt åklagaren hade de fyra åtalade "gemensamt och i samförstånd" utsatt kvinnan, som inte kände männen sedan tidigare, för en grov våldtäkt.

– De har utnyttjat henne i en särskilt utsatt situation, på grund av såväl berusning som allvarlig rädsla, sa åklagare Angelica Runesson i samband med åtalet.

Enligt åklagaren befann sig den unga kvinnan i en hytt tillsammans med en kompis, och tre unga män. Efter att kompisen gått därifrån våldtog, enligt åklagaren, de tre unga männen henne.

En av dem stod, efter att han våldtagit kvinnan, vakt utanför hyttdörren och hindrade personer från att komma in. Sedan släppte han in en fjärde misstänkt våldtäktsman.

Släpptes efter rättegången

Han ska också, enligt vittnen, ha ljugit för den unga kvinnans kompisar när de letade efter henne, och hävdat att hon inte var i hytten.

När rättegången avslutades för två veckor sedan släpptes de fyra unga männen, som konsekvent nekat till anklagelserna, ur häktet.

Och i dag meddelade Stockholms tingsrätt sin dom:

De fyra männen frikänns.

Inte särskilt utsatt situation

Rätten menar, bland annat, att det inte visats att någon av de som var i hytten skulle ha hindrat den unga kvinnan från att gå därifrån om hon så önskat, och att hon varken på grund av berusning eller annat befann sig i en "särskilt utsatt situation".

"Den samlade utredningen visar inte att XX var så berusad att hon behövde straffrättsligt skydd för sin sexuella integritet", skriver rätten.

Inte heller har det, menar rätten, kommit fram att hon var rädd, eller hade orsak att vara så rädd att hon behövde straffrättsligt skydd.

De fyra åtalade männen har, enligt tingsrätten, lämnat en samstämmig historia om vad som hänt, och att kvinnans berättelse är inte "tillräckligt klar och tydlig" för att kunna vägas mot de åtalades.

Martin Beskow, advokat för en av männen, säger att tingsrättens dom var väntad.

– Enligt min mening framgick redan under förundersökningen att inget brott hade begåtts, och det borde inte ens ha gått till åtal.

Kvinnans målsägarbiträde vill inte kommentera domen.