”Fylleslag och knark på studentbåtarna”

avSara Cosar

Publicerad:
Uppdaterad:

Fyra unga män sitter gripna efter en misstänkt grov våldtäkt på en studentkryssning.

Polisen satsar på att minska fylla och brott på ungdomsbåtarna – men passagerare ger en annan bild.

– Någon kompis hamnade i fyllecell, en bröt nästan en arm och många hade druckit för mycket, säger en student. 

Nu drar årets studentkryssningar igång – chartrade kryssningsfartyg med 2 000 festande ungdomar.

– Vi fokuserar på alkoholen och tar den från personer som är under 20 år. Vi samarbetar också med tullen så att det inte kommer ombord narkotika och vapen, säger Per Edquist, insatsledare hos polisen.

”Få vakter ombord”

Men en av de studenter som gick på fartyget på tisdagen berättar att många druckit för mycket och att hennes kompis nästan bröt armen. 

– Hon bara gick upp till sin hytt och sov flera timmar och vaknade och hade jätteont i armen. Alla mina vänner har köpt för mycket, det är nog för att det är så billigt. Jag har sett flera som har spytt. Man ser vakter någon gång ibland och har hört att de tagit med folk till fylleceller. 

Även studenter som åkt med kryssningarna tidigare år ger samma bild. 

”Var spyor överallt”

– Alla var så jävla fulla, folk rökte på och det var spyor över allt. Det var många som hamnade i fyllecell för att de hade supit sig redlösa och en av mina klasskompisar bröt armen under kvällen. Själv låg jag inlåst i hytten. Det var hemskt, säger en student som var ombord en studentkryssning 2014.

Enligt Tallink Silja, som är rederiet som hyr ut fartygen, har resorna haft totalt 31 000 resenärer mellan 2012 och 2015, av dem har 112 omhändertagits. 

– Det är 112 för mycket men i proportion till den totala volymen är det en liten andel, och utav dem är det inte heller alla brottsmisstankar av den allvarliga graden, säger Janis Pavuls, kommunikationsdirektör på Tallink Silja. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM