Åtalade knivmördaren i Tensta: ”Hörde röster”

avEvalisa Wallin

KRIM

Han stal kniven på Hemköp i Sundbyberg och gick sedan till attack mot en pappa i 35-årsåldern. Offret försökte fly men fick ett dödligt knivhugg.

Med hjälp av övervakningskameror lyckades polisen spåra den misstänkte mannen - som medger att han ligger bakom knivattacken.

– Jag fick fnatt, säger den åtalade 28-åringen i förhör om dådet.

1 av 3 | Foto: POLISEN

Det var på morgonen den 5 oktober som polisen larmades till Tensta centrum efter att flera personer sett hur två män ”slog mot varandra”. Den ena mannen, en pappa i 35-årsåldern, sjönk ihop på marken och trots att vittnen skyndade till hjälp gick hans liv inte att rädda.

Gärningsmannen flydde från platsen. Men han greps några dagar senare och har sedan dess varit frihetsberövad.

– Filmerna och en observant polisman var avgörande, säger åklagare Tove Kullberg.

Polismannen var egentligen ute på ett annat spaningsuppdrag när han såg en person som stämde överens med signalementet från mordet.

Kände igen mördaren på skorna

I ett pm skriver polisen att han följde efter mannen med ”väldigt speciella Adidasskor” som han kände igen från bilderna från mordet i Tensta.

”Min upplevelse var att han kändes lite förvirrad och utan mål” står i pm:et och när polisen fått stöttning av kollegor kunde ett lugnt gripande genomföras.

Mannen nekade i de första förhören. Men en dryg månad in i utredningen berättar mannen att han ligger bakom knivattacken. Han uppger i förhören med polisen att han ”hörde röster” och kände sig hotad.

På övervakningsfilm från en matbutik i Sundbyberg syns hur 28-åringen rör sig nära hyllorna med husgeråd, och åklagaren tror att det var där mannen hittade mordvapnet; en kockkniv med en bladlängd på 34 centimeter.

Mordvapnet har dock inte hittats.

Dådet kartlades med hjälp av kameror

Några kopplingar mellan offret och den nu åtalade 28-åringen har inte hittats. Mannen uppger i förhör att han inte träffat mannen tidigare, och polisutredningen har heller inte visat på några kontakter dem emellan.

Övervakningsfilm från Tensta centrum visar hur 28-åringen attackerar mannen när de möter varandra. Offret försöker fly men blir upphunnen efter ungefär tio meter, och får ett kraftigt hugg i ryggen. Han lyckas ändå springa till ingången till Tensta centrum innan han faller ihop.

På frågan varför 28-åringen jagade mannen säger han att han inte vet.

– Vet du vem det är du jagar? frågar förhörsledaren.

– Nej, jag vet inte vem det där är, svarar den åtalade.

– Gör du någonting annat än jagar honom? frågar förhörsledaren.

– Jag vet inte jag kommer inte ihåg, jag högg han, säger den åtalade i förhör.

Motivet till dådet oklart

Den mördades mannens fru låter samlad när Aftonbladet når henne på telefon. Paret hade fyra barn när mannen blev dödad, det femte föddes strax efter mordet.

Hon beskriver maken som en snäll och omtyckt person som jobbade med socialt arbete. För henne är ovissheten kring hur dådet kunde ske något som plågar både henne och familjen.

– Vi vet inte varför det blev så här, vi vet inte anledningen till att det blev så här, säger frun till Aftonbladet. Vi har inget svar och jag undrar hela tiden.

– Hur kunde det bli så här?

I polisförhören med den åtalade mannen finns inga direkta svar på orsaken till attacken, eller varför 28-åringen knivhögg just den man som blev hans offer.

Åtalad kan vara sjuk

Den åtalade har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning, och ska även genomgå en stor sinnesundersökning. I polisförhören säger han vid flera tillfällen att han varit sjuk, att han hört röster och att han känt sig hotad till livet.

28-åringens försvarare säger att hans klient medger att han knivhuggit offret.

– Det han kommer att underkasta sig ansvar för är vållande till annans död och grov misshandel. Men han har inte haft för avsikt att döda den här personen, säger advokat Göran Hjalmarsson.

Hur mår han?

– Han mår inte bra, det kan jag säga.

– Det är en tragedi rakt igenom, säger Göran Hjalmarsson.

Rättegången är planerad att ske i december samt i början av januari.

Det är vanligaste mordvapnet 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Tensta