Döms för de uppmärksammade bilsläpningarna

KRIM

Fotgängarna släpades efter den körande bilen – efter att de blivit stoppade för att ge en vägbeskrivning.

Fyra unga män åtalades för de uppmärksammade bilsläpningarna – nu döms två av männen till skyddstillsyn.

– Jag menar att hela beteendet är hänsynslöst, att ta tag i någon och köra iväg. Det är ett hänsynslöst brott och det tycker jag oavsett om avsikten har varit att skoja eller vad avsikten kan ha varit, säger åklagare Fredrik Jönsson.

I augusti förra året fick polisen i Malmö och Lund in flera larm från olika personer som alla larmade om samma sak: de hade blivit släpade efter en körande bil efter att de stoppats och blivit tillfrågade om vägbeskrivning.

Conny berättade efteråt för Aftonbladet hur en av männen i bilen sträckte fram handen för att ge ett handslag som tack – när han istället grep tag i hans arm och sedan körde iväg.

– De började svänga med bilen så att jag skulle tappa fotfästet. Till slut kunde jag inte hålla jämn takt med bilen och ramlade. Kroppen var i chocktillstånd, sa Conny efter händelsen.

Polisen var förvirrad – man kunde inte hitta något annat motiv till gärningarna än att skada.

1 av 2
Skador på ett av de offer som släpades efter en bil i Malmö.

Nio personer utsatta

Några dagar senare kunde polisen gripa en 19-årig man, misstänkt för delaktighet i de så kallade bilsläpningarna. Ytterligare tre unga män blev senare misstänkta för att ha deltagit i gärningarna.

Sammanlagt har i alla fall nio män utsatts för bilsläpningarna, varav en lyckades slita sig loss innan han släpades iväg.

En av bilsläpningarna har filmats av de utpekade gärningsmännen – och på filmen skrattar gänget i bilen när offret släpas efter den körande bilen.

Döms för bilsläpningar

Samtliga fyra unga män har enligt åklagaren inte deltagit vid alla bilsläpningar, vid fyra tillfällen har tre av dem deltagit, en gång bara två av dem och vid tre tillfällen har samtliga fyra varit delaktiga.

Nu faller tingsrättens dom mot männen, samtliga födda 1998. Tre av männen döms för inblandning, medan den fjärde mannen frikänns.

Två av männen döms till skyddstillsyn med samhällstjänst i 140 timmar och den tredje till villkorlig dom med dagsböter 60 á 50 kronor. Han frikänns från fem fall av grov misshandel och döms istället för ofredande och två fall av medhjälp till misshandel.

Tingsrätten väljer att döma de två männen för misshandel och inte grov misshandel såsom åklagaren yrkat.

– Jag konstaterar att tingsrätten inte gick på min linje där utan bedömde det som brott av normalgraden, säger åklagare Fredrik Jönsson och tillägger:

– Jag har ansett att gärningarna varit livsfarliga och att gärningsmännen visat en särskild hänsynslöshet, men tingsrätten menar att de inte varit livsfarliga eller särskilt hänsynslösa, framförallt för att det varit ganska kortvariga händelseförlopp.

Därför ökar antalet brott i Sverige 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott