Höggravida Juliet hittades mördad i vattnet: ”Väldigt konstigt”

Lyssna på Aftonbladet Storys nya krimpodd

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Det kunde ha varit det perfekta brottet – om det inte varit så att kroppen flutit upp.

Men hur hamnade den höggravida kvinnan, inslagen i en presenning, i vattnet nära Drottningholms slott?

– Det var väldigt konstigt när vi upptäckte att hon överhuvudtaget inte fanns bland efterlysta, säger den tidigare chefsåklagaren Tora Holst.

Sommaren 2006 var het. På flera håll i landet slogs värmerekord och vattnet var vältempererat och behagligt.

Det var också det varma vattnet som såg till att det välinslagna paketet, som troligen legat på ett djup av minst 20 meter, slutligen flöt upp.

Den sommaren åkte Patrik ofta runt med sin jet-ski i Mälaren, i trakterna kring Ekerö. Turen han tog den 28 juli skulle han senare få skäl att minnas.

– Till en början såg jag bara något som såg ut som svart skräp och jag reflekterade inte så mycket mer över det. Men när jag kört förbi ett gäng gånger såg jag att det var format på ett specifikt sätt som gjorde att jag reflekterade lite extra över det. Det var liksom tejpat runt påsen och det såg nästan ut som en huvudformad del, säger Patrik, om fyndet han gjorde vid Lovön, nära Drottningholms slott.

”Det ser inte bra ut”

Patrik kunde inte släppa tanken på det mystiska fyndet och två dagar senare återvände han till platsen med en vän. Också han reagerade – och vännerna bestämde sig för att ringa till polisen. De mötte upp polismännen vid Lullehovsbron och följde med i polisbåten för att visa var paketet låg.

– Vi fick sitta långt bak i båten för att vi inte skulle se alltför mycket. En av poliserna körde båten och den andra petade på paketet med en båthake och efter någon minut så vände ha sig om och sa bara kortfattat: ”Det ser inte bra ut”.

Senare ska poliserna skära ett snitt i paketet – och se ett öra och lite hår.

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
Fyndplatsen.

Inleder förundersökning om mord

Det välinslagna paketet innehöll en kvinna som mördats, hon hade skjutits i ryggen. Polisen misstänkte att hon legat lång tid i vattnet, kanske till och med ett år.

– Hon hade varit inslagen väldigt omsorgsfullt i två presenningar så kroppen var väldigt oförstörd, säger Tora Holst, i dag pensionär men tidigare chefsåklagare.

Polisen misstänkte att kvinnan mördats inomhus – hon saknade skor och hade bara strumpor på sig, svarta med små hjärtan. Dessutom upptäckte man att kvinnan var höggravid.

– Det måste jag säga, jag har ingen statistik bakom det men jag kan inte minnas under min långa tid som åklagare att en kvinna som varit höggravid blivit mördad, bara den situationen är väldigt ovanlig, säger Tora Holst.

Inte anmäld försvunnen

Men när man skulle identifiera kvinnan stötte polisen på ett stort problem. Ingen hade anmält kvinnan som saknad.

– Det var väldigt konstigt när vi upptäckte att hon överhuvudtaget inte fanns bland efterlysta. Vi undrade hur hon kunde befinna sig här på Ekerö? Det var inget som tydde på att hon var en tillfällig resenär, säger Tora Holst.

Aftonbladet skrev om mysteriet med den mördade kvinnan – och en som läste i tidningen om den höggravida, mördade kvinnan vad Heidi.

– Jag förstod direkt. Jag tänkte att det måste vara Juliet, det måste vara min kompis.
 

Lyssna på fortsättningen i Aftonbladet Storys podcast ”Mordet på Juliet”, en krimpodd i fyra delar.


  • Vill du ha fler podcasts från Aftonbladet Story? Glöm inte att trycka på ”prenumerera” i din podcast-spelare!

Publicerad:

LÄS VIDARE