Mordet på Ramin, 23

Nio personer åtalas efter kidnappning och mord i Gävle

Av: 

Eric Tagesson

Mira Micic

KRIM

Nio personer åtalas nu efter att Ramin Sherzaj, 23, kidnappades i Gävle och sedan hittades mördad utanför Sundsvall.

Enligt åklagaren blev han misshandlad och ströps till döds – och motivet ska ha varit att ”återupprätta familjens heder.”

Den utlösande faktorn var en bildpublicering på Facebook, enligt åklagaren.

Den 4 april förra året såg flera personer hur 23-årige Ramin Sherzaj med våld drogs in i en bil vid Slottstorget i Gävle.

– Flera av personerna var maskerade, berättade ett vittne, säger åklagare Tora Holst.

Med en rivstart försvann bilen från torget. Vittnen hann uppfatta ett par bokstäver och siffror på de två bilarna som användes vid bortförandet - och gav det till polisen.

Bilen hittades sedan utbränd i skogen utanför Sundsvall. I bilarna hittade polisen dna från några av de misstänkta. I den ena hittades offrets blod.

Polisen lyckades snart gripa sju personer, bland annat Ramin Sherzajs flickvän, misstänkta för kidnappning. Men de kunde fortfarande inte hitta Ramin – ingen av de gripna ville berätta var han fanns.

Två veckor senare gjorde en skogsarbetare det makabra fyndet av Ramin Sherzaj döda kropp, i en bäck i ett skogsområde i det lilla samhället Maj utanför Sundsvall.

Ärendet rubricerades nu också som mord.

Obduktionen visade att offret blivit misshandlat och strypt.

Samtliga nekar

Klockan 11 i dag lämnade åklagaren in åtal mot nio personer i ärendet till Gävle tingsrätt. Samtliga nekar till brott.

Sex av de nio åtalas för delaktighet i människorovet och mordet. Det är också de sex som fortfarande sitter häktade. Fyra av de häktade, en kvinna och tre män, tillhör samma familj. De övriga två häktade är misstänkta medgärningsmän, två män som misstänks ha varit med vid bortrövandet på Slottstorget.

De tre övriga åtalas för medhjälp, bland annat för att de passat huvudgärningsmännens barn, agerat chaufför när bevisen undanröjdes samt konstruerat alibi åt de misstänkta gärningsmän.

Polisen har hållit 548 förhör i utredningen. Hela förundersökningen består av cirka 11 000 sidor.

Åklagare: Hedersrelaterat motiv

Enligt åtalet lockade Ramin Sherzajs flickvän Ramin till torget, där hennes kumpaner kidnappade honom, förde honom till en okänd plats där de misshandlade honom, och sedan ströp honom.

Enligt polisens utredning finns det bevis för att det funnits en konflikt mellan offrets familj, Ramins flickvän och hennes ex-mans familj.

Det framgår också att Ramin en månad före mordet förhördes av polisen i samband med att han känt sig hotad av flickvännens familj och att motivet för gärningarna varit att ”återupprätta familjernas heder”.

Den utlösande faktorn för brottet ska ha varit en bild som offret publicerade på Facebook.

La ut bild på Facebook

Under presskonferensen berättade åklagare Tora Holst vad polisen kommit fram till i utredningen: Den åtalade 23-åriga kvinnan och offret träffade varandra våren 2015 på en kurs. Då var hon fortfarande gift med en annan man. Kontakten mellan de två ledde till en konflikt mellan henne, hennes make och Ramin Sherzaj. Det blev flera polisanmälningar, men utredningen lades ner, trots att Sherzaj i ett förhör berättade att han fruktade för både sitt och den 23-åriga kvinnans liv.

Kvinnan skilde sig senare från sin make och hon och Sherzaj blev ett par. Men förhållandet var stormigt och tog slut i mars i fjol, enligt polisutredningen. Kvinnan ska ha hotat att göra slut och Sherzaj i sin tur hotat att lägga ut bilder på Facebook.

I polisens förundersökning ingår parets ”avskedssamtal” när de gjorde slut, då det spelades in av en app i kvinnans mobil.

Konflikten mellan de två parterna kulminerade när en bild lades upp på en nyskapad Facebookprofil – och vänförfrågningar skickades till kvinnans släkt, exmakens släkt och släkten utomlands.

Scherzaj tvingades fly till en annan ort och gömde sig hos sina släktingar, enligt åklagaren.

Larmade SOS om ”försvinnandet” – greps för mord

Men sedan ska Scherzaj ha återförenats med kvinnan, och några dagar efter att de blivit ihop igen tog de in på ett hotell. Kort efter det fångades båda på film av en övervakningskamera i Gävle.

Det blev den sista bilden på offret. Därifrån gick paret vidare till Slottstorget, där Sherzaj kidnappades för att sedan mördas.

Dagen efter kidnappningen ringde den 23-åriga kvinnan till polisen och sa att hennes pojkvän var försvunnen och att han sagt till henne att ringa polisen om han inte kom tillbaka.

Den 23-åriga kvinnan greps den 10 april. Dagen efter greps ytterligare fyra personer, då polisen misstänkte att några skulle försöka fly landet. 13 april greps två till – på Öresundsbron.

Enligt åklagaren, som uppger att samtliga åtalade kommer från Irak, är motivet hedersrelaterat.

En person efterlyst

Sammanlagt hade åklagaren tio misstänkta i fallet. Men den tionde personen, en 19-årig man, lyckades polisen inte gripa. 19-åringen häktades i sin utevaro, misstänkt för mord och människorov och är internationellt efterlyst. Eftersom han är på flykt, har han inte kunnat delges misstanke och kan därför inte åtalas.

Rättegången mot de nu nio åtalade beräknas pågå närmare en månad.

Grannarna chockade

Ramin Sherzaj kom från Afghanistan till Sverige som asylsökande 2010. När polisen började knacka dörr i området runt det hyreshus söder om Sundsvall där han bott i flera år chockades grannarna när de hörde vad som hänt.

En granne beskrev 23-åringen som en tystlåten ung man som höll sig för sig själv.

– Han verkade vara en trevlig och lugn kille och vi hälsade alltid och bytte några ord när vi sågs. Att han nu är död, mördad, det är fruktansvärt, sa han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Mordet på Ramin, 23

LÄS VIDARE

Jagas för mord och kidnappning på Ramin Sherzaj, 23

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Ramin, 23

Gävle

Brott

Sundsvall