Rättegången mot Kaj Linna avslutas

Av: Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag avslutas den nya rättegången om rånmordet i Kalamark 2004.

Den åtalade, och morddömde, Kaj Linna vill släppas på fri fot.

Men åklagaren menar att Linna ska dömas igen.

1 av 6

För 13 år sedan dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för ett mord han hävdar att han inte begått. Efter tre nekade resningsansökningar beviljades han i december förra året resning av Högsta domstolen.

Det fanns stora brister i bevisningen mot Linna. Bland annat saknades helt teknisk bevisning som band honom till brottsplatsen, en gård i Kalamark i Norrbotten. Det var där två bröder, Roger och Sune Lindberg överfölls och misshandlades svårt – Roger så svårt att han dog av sina skador.

Vittne pekade ut

Mördaren tog livet av Roger Lindberg genom att slå honom i huvudet med en träregel. Därefter band gärningsmannen fast honom, tejpade över halsen och underkäken samt täckte kroppen med tunga säckar.

Ett vittne, som i media kallats Nils, pekade ut Kaj Linna som gärningsman. Han hävdade att han dagen före rånmordet kört Linna till gården, och att Linna talat om att ”göra en stöt” mot bröderna. Samma vittne tog förra året tillbaka sitt utpekande i den grävande podden ”Spår”.

Dagens Nyheter, som granskat fallet, kunde konstatera att vittnets mobiltelefon inte alls var i närheten av Kalamark vid tiden för den påstådda bilresan.

Samtidigt har den överlevande brodern pekat ut Kaj Linna som den som överföll honom den där dagen i april 2004.

Begär att Linna släpps

I nio dagar har fallet nu prövats på nytt i Hovrätten för övre Norrland, och i dag avslutas den.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson säger till SVT att han kommer att begära att hans klient släpps på fri fot i väntan på domen, något domstolen har möjlighet att göra om de redan nu menar att det kommer att bli en frikännande dom.

Åklagare Jens Göransson har i tidigare intervjuer sagt att han tror på en fällande dom – igen.

– Jag räknar med att bli frikänd. Men det är ju inte hundra procent, för det är ju ett litet lotteri det här med domstolar, så mycket har jag förstått, har Kaj Linna sagt till P4 Norrbotten.

Publicerad:

LÄS VIDARE