Gängman gripen i Grekland – misstänkt för Skogåsmord

Uppdaterad 2024-01-03 | Publicerad 2024-01-02

Sex personer dömdes för inblandning i mordet på en 15-årig pojke i Skogås i januari förra året.

Nu har en 27-årig man med koppling till Foxtrotnätverket häktats misstänkt för mord.

Han misstänks ha varit med och planerat mordet.

Följ ämnen
Skjutning

Den 15-årige pojken sköts rakt i huvudet i början på januari förra året när han satt inne på en sushirestaurang i Skogås söder om Stockholm.

Utredningen har visat att mordet var en hämnd efter att pojken skjutit mot ett bostadshus där en anhörig till den internationellt efterlyste gängledaren Rawa Majid, tidigare utpekad ledare för Foxtrotnätverket, bodde.

Chattar som varit viktig bevisning i utredningen visar hur mordet noggrant hade planerats och där bekanta till offret involverades för att locka ut honom.

I november förra året dömdes totalt sex personer för inblandning i mordet på 15-åringen medan fyra friades.

Misstanken: Beordrade mord

Handlingar från tingsrätten visar att mannen som häktats är en 27-åring som nu är misstänkt på sannolika skäl för mordet.

Enligt häktningsbeslutet ska mannen ha varit med och planerat hur 15-åringen skulle dödas.

– Han är i avvaktan på samtycke från Grekland villkorat häktad för mord. Jag menar att han är att se som gärningsman då misstanken är att han varit med och organiserat och planerat brottet, säger åklagaren Ida Arnell.

I häktningsbeslutet står det bland annat:

”NN och andra gärningsmän har i samråd i slutet på januari 2023 på okända platser i Sverige i en gemensam brottsplan beslutat att skjuta ihjäl YY. De har i syfte att verkställa sitt beslut uppdragit åt övriga gärningsmän att utföra olika delar av brottsplanen”.

Den 27-årige mannen greps i Grekland misstänkt i ett ärende i Göteborg som bland annat handlade om narkotikabrott.

– Det fanns en europeisk arresteringsorder i ett annat ärende i Sverige sedan tidigare och han utlämnas enligt den. Vi har begärt samtycke från Grekland för att få lagföra honom och eftersom han inte är utlämnad för mordet i Skogås, säger Ida Arnell.

En 27-årig man med koppling till Foxtrotnätverket har häktats misstänkt för att vara den som låg bakom mordet.

Utöver mordet i Skogås har mannen även häktats för en rad andra brott. Han häktades misstänkt för grovt vapenbrott då han enligt misstankar ska ha haft två pistoler varav en av dem användes vid dödsskjutningen i Skogås.

”Vapenbrottet är grovt med hänsyn till att det rört sig om två vapen som innehafts i en kriminell miljö samt att en av pistolerna använts vid ett mord”, står det i handlingar från tingsrätten.

27-åringen misstänks ha fått en tonåring att skjuta en annan tonåring. Många blev vittnen det det kallblodiga mordet som skedde på ett populärt sushihak mitt i centrum.

Han häktas även för förberedelse till mord alternativt stämpling till mord. Bakgrunden är att han försökt förbereda ett mord på en rappare i Stockholm. Samma rappare har det tidigare funnits konkreta mordplaner på.

Enligt misstankarna ska 27-åringen bland annat ha varit med och skaffat fram det vapen som skulle användas vid det planerade dådet mot rapparen.

Tillträdesförbud till matcher

27-åringen är också misstänkt för flera grova narkotikabrott som utreds av Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet (RIO) i Göteborg.

Det var de här brotten som han först misstänktes för.

– Det är tre olika händelser som rör narkotika och som överstiger grovt brott. En stor del av den här bevisningen bygger på

Sky ECC-materialetSky ECC liknar Encrochat, som knäcktes våren 2020. Hundratals grovt kriminella i Sverige använde den krypterade chattjänsten som knäcktes av europeisk polis 2021. Med hjälp av materialet kunde svensk polis få några av landets mest våldsamma kriminella ntäverk på fall.. Det är då man börjar nysta i det här. Vi har inte gjort några beslag, säger åklagare Lars Lindman, som utreder ärendet i Göteborg.

Enligt Lars Lindman ska 27-åringen ha haft en viktig roll i brottet.

– Han har en så pass tydlig delaktighet så att han bedöms vara den personen som har hanterat och överlåtit narkotikapartierna, säger Lars Lindman.

Poliser på plats i Skogås centrum efter skjutningen.

27-åringen befinner sig just nu på häktet i Göteborg och enligt Lars Lindman kan ett åtal inte vara allt för långt bort.

Mannen är även misstänkt för ett mordförsök som skedde vid Tuletorget i Stockholm i februari 2021.

– Även där har han en stark delaktighet. Han är ju häktad som medgärningsman, säger Lars Lindman.

Våldsam historia

Aftonbladet har tidigare rapporterat om den nu häktade mannen. Kartläggningen som Aftonbladet gjorde visade att mannen var en av 21 personer som polisen såg som fullvärdiga ”medlemmar” i Foxtrotnätverket innan splittringen.

2019 avtjänade han ett fyra månader långt fängelsestraff för narkotikabrott.

Sedan tidigare har han även två fängelsedomar från Danmark samt ett tillträdesförbud som utfärdades 2017. Då fick mannen tillträdesförbud till AIK:s matcher och samtliga matcher i Allsvenskan, Superettan, Svenska cupen och landskamper.

27-åringen nekar till misstankarna. Aftonbladet har sökt den misstänktes försvarsadvokat.