Serievåldtäktsman åtalas för nya våldtäkter

KRIM

För 30 år sedan dömdes han flera gånger för brutala överfall på okända kvinnor.

1992 försvann mannen spårlöst, utan att avtjäna straffet för sin senaste våldtäkt. Men när domen preskriberats dök han upp igen.

I dag åtalades 47-åringen för två nya våldtäkter – på kvinnor som han hittat på nätet.

1 av 2

Den 47-årige mannen åtalades i dag, misstänkt för att våldtagit och rånat två kvinnor i Varbergsområdet.

Först greps han för en våldtäkt som skedde kvällen den 19 januari 2017 i en lokal vid Naturum på Getterön. Under tiden mannen satt häktad kunde polisen koppla honom till ännu en våldtäkt, från november 2016 i Veddige, då en kvinna blev rånad och våldtagen.

I de handlingar som rätten begärt in, däribland ett belastningsregisterutdrag, framkom bara att mannen var tidigare dömd för trafikbrott, samt för ett sexköp.

Aftonbladet har tidigare kunnat avslöjat att den nu åtalade mannen i själva verket är dömd för en lång rad sexuella övergrepp mot kvinnor.

Innan polisen grep honom för första gången i februari 1988 hade ett stort antal anmälningar om överfall i Tenstaområdet kommit in. I pressen kallades gärningsmannen ”Spökmannen” eftersom han vid några överfall haft en vit luva med hål för ögonen på huvudet.

I mars samma år dömdes han till fängelse i fyra år för bland annat grov våldtäkt. Han flydde när han var på permission men greps efter att överfallit två kvinnor i Lunda industriområde.

Avtjänade inte straffet - försvann

Senast mannen dömdes för våldtäkt var 1992. Påföljden blev 2,5 års fängelse för en brutal våldtäkt på en kvinna som var på väg hem till Kista i norra Stockholm. Men han avtjänade aldrig det straffet utan försvann spårlöst. Det visade senare att han hade flytt utomlands där han höll sig gömd större delen av tiden innan domen preskriberades.

Då dök han upp i Sverige igen, denna gång i Varberg där han 2015 greps igen, misstänkt för en våldtäkt.

Men det fallet lades ner efter att kvinnan, enligt uppgift till Aftonbladet, plötsligt slutade medverka i utredningen. Den nu 47-årige mannen erkände sexköp och fick endast bötesstraff.

Senare greps han för de två våldtäkter som han åtalas för nu. Offren ska han hittat på nätet. Enligt åtalet ska mannen ha våldfört sig på offren och hotat dem. Den ena kvinnan misstänks han fört till en ödslig plats i skogen där han våldtog henne under hot

Mannen, som suttit häktad sedan den 27 januari, nekar till brott.

Rättegången inleds den 13 juni.

FAKTA

Detta har hänt

• Augusti 1987- februari 1988 Polisen får in ett stort antal anmälningar från kvinnor som överfallits av en okänd man i Tenstaområdet. I pressen kallas han då ”Spökmannen” då han vid några överfall haft en luva med hål för ögonen på huvudet.

• Februari 1988 Grips på Järvafältet.

• Mars 1988 Dom i Stockholms tingsrätt: fängelse fyra år. För olaga hot, olaga intrång, ofredande, grov våldtäkt

• April 1988 Började avtjäna straffet – flyr efter ett år.

• Augusti 1989 Två kvinnor överfallna i Lunda industriområde.

• Juni 1990 Döms för de två överfallen i Stockholms tingsrätt, för misshandel och och ofredande till två månaders fängelse.

• November 1990 Kvinna blir överfallen på en förskola i Tensta. Rubriceras som försök till våldtäkt. Han grips efter några dagar.

• December 1990 Dom i Stockholms tingsrätt för försök till våldtäkt till fängelse i ett år.

• Februari 1991 Domen fastställs i Svea hovrätt.

• Januari 1992 Kvinna våldtagen på en parkväg mellan Tensta och Kista.

• 21 april 1992 Döms för våldtäkt på parkvägen i Svea hovrätt, som dastställer tingsrättens dom: 2,5 års fängelse och skadestånd på 50 000 kronor till offret.

• Januari 2004 Beslut från Kriminalvården: meddelar att domen från Svea hovrätt från 1992 preskriberats i december 2003.

• Maj 2015 Misstänks för våldtäkt, olaga frihetsberövande och olaga hot i Varberg . Förundersökningen läggs ner, han frias.

• Januari 2017 Grips och häktas för misstänkt för våldtäkt och rån i Varberg. Sitter fortfarande häktad för det.

• 22 mars 2017 Häktas för ett nytt fall: en våldtäkt i Varbergs kommun i november 2016.