35-åringen döms för medhjälp till garagemordet i Östberga

avVictor Stenquist

KRIM

Barnet och de tre männen hade precis parkerat bilen i garaget i Östberga när de besköts med automatvapen.

En 21-årig man hann inte fly – och sköts ihjäl med tio skott.

Nu döms en 35-årig man till tolv års fängelse för medhjälp till mordet.

Den 15 augusti förra året dödades en 21-årig man när han, ytterligare två män och ett barn attackerades i ett garage i Östberga, strax söder om centrala Stockholm.

En av de andra två männen träffades med ett skott. Gärningsmännen beskrevs som maskerade och beväpnade med automatkarbin.

1 av 6 | Foto: URBAN ANDERSSON
Polisens tekniker undersöker ett garage i anslutning till Östberga torg.

Hittade flyktbil

Polisen hittade senare en vit Toyota Prius som ska ha använts som flyktbil.

Senare greps en 35-årig man misstänkt för mordet. Trots att han ska ha försökt bränna upp den vita flyktbilen kan polisen hitta dna som kan kopplas till honom i den.

Polisen har även kunnat säkra övervakningsbilder från när 35-åringen tillsammans med sin flickvän köper en bensindunk på Biltema.

Han åtalades av Södertörns misstänkt för mord och tre fall av mordförsök. Tingsrätten fann dock inte bevisningen nog stark för att fälla 35-åringen för mord, och valde att döma honom för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök i tre fall.

– Det faktum att 35-åringen haft tillgång till och disponerat bilen dagarna innan skjutningen är naturligtvis försvårande. Det gör dock inte att det måste ha varit han som använde bilen den dagen. De dna-spår som säkrats är heller inte sådana att de måste ha avsatts av den som höll i vapnet, säger rådmannen Fredrik Nydén i ett pressmeddelande.

Enligt tingsrätten kunde man inte fastställa att 35-åringen genomfört själva skjutningen, men anser att det står klart att han underlättat för gärningsmannen att genomföra brotten.

Ska betala skadestånd

Förutom det tolvåriga fängelsestraffet döms 35-åringen att betala skadestånd till den avlidnes familjemedlemmar, dödsboet samt de tre beskjutna personerna.

– Tingsrätten anser att straffvärdet för den som utfört gärningen ligger på livstids fängelse. Det har varit fråga om en ren avrättning där ytterligare personer utsatts för direkt livsfara. De åtgärder som 35-åringen utfört ligger dock en tid innan skjutningen och han har inte varit direkt inblandad i dådet. Straffvärdet för hans brott är därför inte lika högt, säger Fredrik Nydén.

Så utreder polisen mord – med ”mordbibeln” 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Östberga

Stockholm