Här slår polisen till mot misstänkta pedofilringen – sju män gripna

Publicerad 2017-02-17

Här slår polisen till mot en misstänkt pedofilring – sju män i Mellansverige som känt varandra i uppåt 20 års tid.

En av de gripna är dömd för att ha kidnappat en femårig pojke som han utnyttjade sexuellt under en natt.

En annan är misstänkt för våldtäkt mot barn.

Polisen började redan i höstas avlyssna den misstänkte huvudmannens telefon och har därigenom kunnat få en bild av hur nätverket ser ut. Sedan dess har utredarna samlat mängder med bevis och under de senaste två dygnen har de sju nu gripits, de flesta i sina hem.

Bland annat har de haft omfattande telefonkontakt där de pratat om sina fantasier och erfarenheter av övergrepp mot barn.

Gemensamt är att de är intresserade av mycket grova övergrepp där barn förnedras, torteras, dödas och styckas, enligt Aftonbladets uppgifter.

De har på telefon diskuterat möjligheten att, likt den så kallade bunkerläkaren, skaffa ett ljudisolerat ställe där de skulle kunna hålla barn fångna. De har då tänkt sig ett flyktingbarn eftersom de trott att uppmärksamheten vid ett försvinnande inte skulle bli lika stort.

Männen har också pratat om att kidnappa barn på en stormarknadsparkering ”När föräldrarna har kassar och grejer så har de ingen koll på barnen”.

Kidnappade femåring

En av de nu gripna rövade 1998 bort en 5-årig pojke och förgrep sig på honom. Mannen kunde gripas två år senare och fick då rättspsykiatrisk vård. 2015 skrevs mannen ut.

En annan av de misstänkta har själv skrutit på nätet om att han åkt till Asien och förgripit sig på barn sedan sent 80-tal. De uppgifterna har polisen inte kunnat vidimera.

Polisens kartläggning visar att flera av dem träffat varandra.

Misstankarna gäller nu främst grovt barnpornografibrott.

Men i den fortsatta utredningen ska polisen undersöka om de sju också haft kontakt med barn.

För att säkra bevis har husrannsakningarna i de misstänktas bostäder varit inriktade på att hitta bilder, både fotokopior och i digital form.

Åklagarna vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, som leder förundersökningen, förväntas inom kort lämna mera information om ärendet.

En av dem, kammaråklagare Martina Winslow, säger att de har fullt upp för närvarande.

– Vi sitter nu och resonerar hur vi ska gå vidare i utredningen, säger Martina Winslow.

En fråga är som ska bedömas är huruvida de misstänkta ska begäras häktade.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln