Enögd man misstänks för flera kvinnoöverfall

Utredningen: Pilotbrillorna avslöjade honom

KRIM

Den enögde mannen misstänks för flera överfall på kvinnor i Avesta. En av dem misshandlades så svårt att hon var oigenkännlig.

Solglasögonen som mannen frekvent använt skulle komma avslöja honom, enligt utredningen.

Nu pågår rättegång.

1 av 6 | Foto: POLISEN
Här hittades solglasögonen.

Mannen, som är i 40-årsåldern, misstänks för flera olika brott, alla mot kvinnor. Tre av offren ska han ha överfallit i Avesta, alla inom ett par timmar, mitt på dagen den 7 september.

En kvinna i 50-årsåldern hittades omkring ett halvt dygn efter att hon överfallits. Då hade hennes make anmält henne försvunnen vid 21-tiden på kvällen, när hon inte dök upp på sitt jobb.

I polisens anteckningar från natten står det att när kvinnan hittades var hon vid liv men så groteskt misshandlad att det inte gick att se att det var den efterlysta kvinnan.

Blev medvetslös

En annan kvinna, i 70-årsåldern, ska mannen enligt åtalet ha överfallit vid en återvinningsstation. Han ska ha sparkat kvinnan, och knuffat omkull henne när hon försökte fly på cykel. Därefter ska han ha tagit strypgrepp om kvinnans hals och tryckt åt hårt så att hon förlorade medvetandet.

Båda fallen rubriceras som mordförsök, alternativt grov misshandel samt rån i ett fall.

Den tredje kvinnan misstänks han ha ofredat sexuellt samma dag genom att tafsa på hennes bröst och rumpa.

Detaljer från vittnen

Efter överfallen efterlyste polisen tips från allmänheten. En busschaufför, ett butiksbiträde och en företagare blev viktiga för utredningen genom vad de hade att berätta. Uppgifter om att mannen var enögd, frekvent använde solglasögon och ofta bar en blå plastväska blev viktiga detaljer som kunde leda polisen till den misstänkte.

Pilotbågar viktiga bevis

Ett par pilotbågar som hittades på brottsplatsen – där den försvunna kvinnan hittades svårt skadad – kom att bli ett viktigt fynd i utredningen.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, fick i uppdrag att jämföra bågarna som hittades vid brottsplatsen, med bågar som den misstänkte bär på en selfie han tagit. NFC utlåtande blir 3+, på den fyragradiga skalan, att det är samma bågar.

På bågarna har även offrets blod säkrats.

Misstänks för brott på häktet

Även sedan mannen gripits misstänks han ha utsatt ytterligare en kvinna, på häktet, för ett sexuellt ofredande. Dessutom ska han enligt misstankarna ha hotat ett av offren till livet i samband med ett förhör.

Mannen har erkänt att han hamnat i bråk med den äldre kvinnan vid återvinningsstationen men inte att det ska ha blivit så våldsamt som åklagaren beskriver händelsen.

Rättegången avslutas den 9 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM