Vännerna om Arboga-kvinnan: ”Manipulativ och känslokall”

avBenjamin Ekroth

Foto: JONAS BILBERG
Den 42-åriga kvinnan vid häktningsförhandlingar i Västerås tingsrätt

Mordturerna kring den 42-åriga kvinnan och sommarstugan utanför Arboga är ett av de mest udda fallen i svensk kriminalhistoria.

Kvinnan som står i alltings centrum beskrivs som manipulativ, kall och impulsstyrd.

Det började med ett brutalt överfall på den 42-åriga kvinnans föräldrar den 3 augusti förra året. När polisen kom till stugan hittades hennes far mördad och hennes mor svårt skadad. Först anhölls frun för mord på sin make – men misstankarna mot henne avskrevs efter något dygn och jakten på mördaren fortsatte.

Knappt en vecka senare uppgav polisen att parets dotter, den 42-åriga kvinnan, var högintressant. Trots att hennes far just mördats fortsatte kvinnan att leva sitt liv som vanligt. Hon greps, tillsammans med sin då 18-årige pojkvän, på Arlanda när de var på väg till Thailand. Båda släpptes kort därefter och kvinnan åkte ensam på semester. Före avresa fick Aftonbladet en intervju med kvinnan som hävdade att hon var oskyldig.

– Det är enbart spekulationer, jag är ganska arg, sa hon då.

Paret greps i Norge

Knappt tio dagar senare greps kvinnan och hennes pojkvän på nytt – nu på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar – av norsk polis i Trondheim. Den 2 september häktades de. Samtidigt började polisen intressera sig för kvinnans 41-årige exmake som drunknat under märkliga omständigheter vid samma sommarstuga året före.

Kort före makens död hade en livförsäkring för honom, med den 42-åriga kvinnan som förmånstagare, tecknats på maxbeloppet 2,5 miljoner kronor.

Trots omständigheterna kring mannens död inledde inte polisen någon förundersökning om brott.

En mängd frågetecken

I stället öppnades en utredning på försäkringsbolaget If där en före detta polis anat oråd. Bolaget beslutade att inte betala ut några pengar till kvinnan.

– Det fanns en mängd frågetecken i skadeanmälan som gjorde att vi tittade närmare på ärendet, sa Anders Lindstrand, chef för utredningsenheten hos If, till VLT.

Han lyfter för VLT fram att det tog tolv timmar innan den nu misstänkta kvinnan slog larm om att maken saknades. If uppgav även att kvinnan tidigare kan ha försökt förgifta den dåvarande maken på en utlandsresa genom att ge honom ett okänt ämne via spruta – varpå mannen blev mycket sjuk, enligt VLT. Enligt If hade kvinnan också förfalskat makens namnunderskrift när försäkringen tecknades.

– Försäkringsjuridiskt har vi stark bevisning på att avtalet gällande livförsäkringen inte är giltigt. Här har det inte funnits en vilja hos försäkringstagaren att ha en försäkring hos oss, sa Anders Lindstrand till Aftonbladet.

Charmig – och obehaglig

Flera personer i kvinnans närhet har beskrivit henne som manipulativ, kall och impulsstyrd.

– Hon har alltid varit extremt manipulativ och är extremt duktig att få folk att tycka synd om henne om hon vill det. Hon är också duktig på att få folk att tro att hon pratar sanning, sa en person som känt kvinnan länge till Aftonbladet.
En man som umgicks med kvinnan fram till i somras beskrev henne som oberäknelig.

– När jag först träffade henne var hon väldigt trevlig och charmig, men det kunde snabbt förändras. Hon kunde plötsligt bli väldigt obehaglig, säger han.

– Kulmen nåddes när hon frågade mig om jag kunde misshandla en person för en summa pengar. Jag trodde att det var ett skämt, sa vännen till Aftonbladet.

Fler inblandade?

Parallellt med utredningen om föräldrarna tog utredningen kring exmaken ny fart. Den 42-åriga kvinnan var huvudmisstänkt – men redan tidigt misstänkte polisen att det troligen fanns fler inblandade.

I oktober begärdes tillstånd att öppna mannens grav för ytterligare en obduktion – en mycket ovanlig åtgärd.

Den 1 december delgavs 42-åringen formellt även misstanke om mordet på sin exmake.

I början av februari kom ett genombrott. Kvinnans pojkvän erkände mordet på pappan och mordförsöket på mamman i sommarstugan. Kvinnan nekade fortfarande till brott.

Härom dagen kom så ytterligare ett genombrott – nu rörande exmakens död. Ytterligare tre personer anhölls. Två av dem barn till kvinnan. Den tredje uppges vara sambo med ett av barnen. I går släpptes kvinnans barn – och sambon, en 25-årig man, häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Han är bedömd som gärningsman av tingsrätten, sa åklagare Johan Fahlander.

Misstänkt mordfälla

Exmaken misstänks ha lurats i en mordfälla, skrev VLT i veckan. Han ska ha gjort upp med 42-åringen att han skulle hämta deras gemensamma barn på en plats i Eskilstuna, skriver VLT. Men 42-åringen dök inte upp. På mötesplatsen befann sig i stället andra personer, bland andra 42-åringens barn, som ska ha sagt till exmaken att barnen följt med 42-åringen till sommarstugan utanför Arboga och att de kunde skjutsa honom dit.

Enligt källor till VLT ska exmaken ha hoppat in i bilen och körts mot sommarstugan.

Morgonen därpå hittades han drunknad intill sommarstugan.

När ett åtal kommer är oklart. Men åklagare Johan Fahlander betonar att det handlar om ett åtal rörande kvinnans mördade pappa.

– Om det också blir det i drunkningsmordet och om brotten i sådana fall kommer att behandlas i samma rättegång får vi se. Mycket arbete återstår, säger han till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM