Duo med machete och pistol slår till mot mäklare i Västerås

Uppgifter: Lurpassar vid husvisningar • Mäklarna slutar bära värdesaker efter skräcken

Den senaste kuppen inträffade vid 17-tiden på onsdagen. Mäklaren tog då tillflykt till den här trappuppgången.
Den senaste kuppen inträffade vid 17-tiden på onsdagen. Mäklaren tog då tillflykt till den här trappuppgången.

Två mäklare har på kort tid utsatts för grova rån i Västerås, och två kupper tros ha avvärjts.

Rånarna har riktat in sig på lyxklockor – och nu varnas landets alla mäklare som därför väljer att sluta bära värdesaker.

– Det börjar likna en trend, säger Johan Thalberg på polisen.

Polisen utreder samband mellan händelserna men misstänker att det kan handla om samma gärningsmän eller gäng.

– Det gäller två fullbordade brott, två fall av grovt rån. Rånen riktar sig mot mäklare. Det ena skedde före visning och det andra efter, säger Johan Thalberg, presstalesperson på polisen i Västmanland.

Dessutom misstänker man att rånarna försökt slå till ytterligare två gånger – men misslyckats. Den senaste kuppen inträffade vid 17-tiden på onsdagen. En mäklare arbetade då vid ett flerfamiljshus när två maskerade män dök upp på cykel, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Två yngre personer har cyklat förbi och sedan tvärstannat vid den här personen som ska vara en mäklare. Personen har då gått in i en trappuppgång. Vi har varit på plats med flera patruller och utrett händelsen. Personen har upplevt otrygghet men ingen anmälan upprättades, säger Tobias Ahlén på polisens ledningscentral.

Flera patruller kom till platsen på onsdagen.
Flera patruller kom till platsen på onsdagen.

Fått med sig Rolex-klockor

Det första fullbordade rånet inträffade kvällen 1 september. En mäklare gick då ut i trapphuset efter en avslutad lägenhetsvisning i centrala Västerås och mötte två män, enligt uppgifter till Aftonbladet. Den ena bar en machete och den andre en pistol.

De beväpnade männen hotade till sig mäklarens klocka som enligt Aftonbladets uppgifter var av märket Rolex och värderad till omkring 130 000 kronor.

– Gärningspersonerna försvann sedan i en bil, säger Johan Thalberg.

Enligt uppgifter till Aftonbladet såg polisen klockrånet som en välplanerad kupp. Bland annat för att duon tros ha rekat och gjort efterforskningar inför brottet – och sedan väntat in mäklaren i trapphuset.

På söndagseftermiddagen inträffade det andra rånet, som också rubriceras som grovt.

Johan Thalberg.
Johan Thalberg.

Strax före en visning av en villa dök två män upp, enligt Aftonbladets uppgifter beväpnade med machete och pistol. De var maskerade med rånarluvor.

– De visade vapen och hotade mäklaren att ge ifrån sig sin klocka av dyrare modell. De lämnade sedan på en moped eller mc-scooter, säger Johan Thalberg.

Enligt uppgifter som Aftonbladet fått var rånbytet även då en Rolex, värd omkring 200 000 kronor.

Tros ha avbrutit rånförsök

Timmar före det rånet fick polisen larm från adress i närheten, där det också pågick en visning.

En mäklare ska ha varit inomhus när en person med koppling till bostaden som skulle säljas, upptäckte två män på platsen, enligt uppgifter till Aftonbladet. Personen ska ha tillkallat hjälp, varpå de misstänkta försvann. Signalementen ska ha stämt överens med det fullbordade rånet senare på eftermiddagen.

– Två personer ska ha närmat sig en person och man har sett ett vapen. Det avbryts eller genomförs inte, så som jag förstått det. Personen som upplever att han eller hon ska bli rånad lämnar platsen. Vi har inga uppgifter på vart de misstänkta tar vägen, säger Johan Thalberg.

– Adressen ligger inte långt i från adressen där det senare inträffade ett rån, så man kan se någon typ av koppling.

Polisen: Det är organiserat

Ingen är ännu gripen för någon av händelserna.

– Men det är organiserat på något sätt. För man väljer ut platser och tidpunkter. Det börjar likna en trend, säger Johan Thalberg.

– Man har liknande modus och tillvägagångssätt, gärningsmännen har varit ute efter samma typ av gods, man använder samma typ av vapen och det sker i samband med husvisningar.

Polisen kollar nu på samband till tidigare rån i Västerås, uppger Johan Thalberg.

– Man tittar bredare än på just de här tre ärendena och om signalement kan stämma in på annan brottslighet. För det kommer inte upp en ny grupp från ingenstans som väljer att göra den här typen av brott eller rån i Västerås, utan polisens bild är att det här är personer som utfört annan brottslighet och säkerligen liknande rån. Tidigare har vi haft rån mot tidningsbud, skolungdomar med datorer. Det är snarare att de nu fått en ny idé om vilken typ av rån de ska utföra.

Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.
Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Mäklarsamfundet, där över 80 procent av landets fastighetsmäklare ingår, följer noggrant händelserna i Västerås.

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Det borde var en självklarhet att yrkespersoner ska kunna röra sig fritt i samhället och utöva sitt yrke utan att utsättas för kriminalitet, säger Joakim Lusensky, informationsansvarig på Mäklarsamfundet.

Mäklarna i Västerås har gått samman och gjort ett gemensamt uttalande, där de bland annat säger att samtliga valt att sluta bära värdesaker och man under de senaste dagarna samverkat och haft intensiva samtal med polisen.

Uppmanas vara extra försiktiga

Mäklarsamfundet kommer nu arbeta vidare på främst två sätt.

– Det ena är att nå ut till medlemmarna och uppmärksamma dem på det här och se till att de ökar sin vaksamhet. Vi kommer att göra en riktad informationsinsats som i korthet uppmanar till ökad vaksamhet, säger Joakim Lusensky.

– Den andra delen är lite mer långsiktighet. Hur man kan arbeta med säkerhets- och trygghetsfrågor i fastighetsmäklarbranschen.

Västeråspolisen har även ökat sin närvaro i området, i brottsförebyggande och trygghetsskapande syfte.

– Exakt vad polisen kommer att göra är inget vi går in närmare på. Men det sker en kartläggning utifrån informationen vi har, säger Johan Thalberg.

Polisen efterlyser tips

Man uppmanar även allmänheten att höra av sig med tips, men också vara uppmärksamma.

– I just de här ärenden har det skett i samband med husvisningar och under en tid som människor rört sig på adressen. Så man kan ha gjort iakttagelser och polisen är självklart intresserade av dessa. Och det behövs uppgifter för att utredningen ska komma framåt, för vi har ingen misstänkt. Det behöver inte vara kopplat till brottsplatsen, utan om man har sett något på en närliggande adress eller någon annanstans nära i tid.

Allmänna observationer kan lämnas till polisens tipsmottagning. Ser man något pågående ska man ringa larmnumret 112.

– Det är som vanligt att man ska vara vaksam på avvikande beteende. Till exempel i samband med husvisningar, om det står personer i närheten eller utanför som har luvorna uppdragna eller rör sig udda eller kanske sitter på en startad moped.

Aftonbladet har varit i kontakt med en av de rånade mäklarna, som inte vill lämna några kommentarer.

– Det pågår en polisutredning, säger den drabbade.

Publisert:

LÄS VIDARE