Kvinna döms till 16 års fängelse för mord på sin make

KRIM

Med en yxa och hammare slog kvinnan i 40-årsåldern ihjäl sin make.

Sedan hällde hon bensin på hans kropp – och tände på.

I dag dömdes hon till 16 års fängelse för mord.

Larmet kom vid 17-tiden den 30 januari i år.

Den som ringde 112 var mamman i Hjärupfamiljen.

– Min man har skadat sig, och det brinner, säger den upprivna kvinnan.

– Vad är det som brinner?, frågar operatören.

– Han brinner.

När brandkåren kom fram var elden släckt, och i en solstol i förrådet satt kvinnans man – död.

”Kraftigt våld”

Polisen fann spår som gjorde att man misstänkte att mannen mördats, och kort därefter greps hans hustru.

Enligt åklagaren hade kvinnan först ha utsatt mannen för kraftigt våld med en yxa. Sedan ska hon, enligt åtalet, ha hällt bensin på sin make och tänt eld på honom.

Enligt åklagaren ska hon dessutom ha utövat våld mot mannen med en hammare efter att hans kropp slutat att brinna.

– Jag anser att det rör sig om två skeden av våld, däremellan har det skett en brand, sa Mathias Larsson till Aftonbladet efter första rättegångsdagen.

Samtidigt som det avslutande våldet skedde i förrådet hade kvinnan SOS Alarm i luren. Telefonen ska hon ha lagt i sin jackficka under tiden hon slog sin make med hammaren.

Allt var skådespeleri från kvinnan, enligt åklagare Mathias Larsson, som menar att hon begick gärningarna med uppsåt.

Nekar till brott

Kvinnan har genomgått en liten sinnesundersökning, enligt paragraf sju, och där konstateras at det inte föreligger några misstankar om någon allvarlig psykisk störning.

Den tidigare ostraffade Hjärupskvinnan nekar till de brott hon misstänks för. Såväl under rättegången som under polisutredningen har hon nekat till att ha något med sin makes våldsamma död att göra.

I dag meddelade Lunds tingsrätt sin dom.

Kvinnan döms för mord till 16 års fängelse. Däremot frikänns hon från åtalspunkten om mordbrand.

Mellan tio och femton slag

Tingsrätten anser att det är styrkt att det är hustrun som utfört mordet.

– Det finns ingen som har sett henne utföra gärningen, men genom den bevisning åklagaren har redovisat – framför allt analysen av blod i förrådet och på olika klädesplagg som tillhörde henne, genom valet av mordplatsen och på grund av ett antal andra omständigheter – anser tingsrätten att åtalet är styrkt och att hon ska dömas för mord, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl i ett pressmeddelande.

Enligt domen har kvinnan slagit mannen med yxan mellan tio och femton gånger och ett par gånger med hammaren. Det är också klarlagt att hon anlagt branden, men eftersom det enligt rätten inte bevisats att det förelåg någon konkret fara för att elden skulle sprida sig, frias hon från mordbrand.

Förmildrande – och försvårande omständigheter

Det finns enligt rätten såväl försvårande som förmildrande omständigheter att ta hänsyn till vid straffmätningen. Försvårande är att det ”rört sig om omfattande och relativt utdraget våld, att kvinnan har haft ett direkt uppsåt att döda trots att hon har haft tid att besinna sig och att mannen har blivit angripen när han sov eller vilade.” Förmildrande är, menar rätten, att ”kvinnan berättat att hon och de gemensamma barnen har blivit utsatta för kränkande behandling från mannen i sådan omfattning och under så lång tid att detta måste ses som förmildrande omständigheter.”