Nazistdåden i Göteborg

Högerextremister misstänks för bombdåd mot flyktingboenden

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

Tre personer med kopplingar till en högerextrem organisation har gripits misstänkta för bombdåd mot två flyktingboenden och en vänsterlokal.

– Det man möjligen funderar på är om de här händelserna möjligen uppfyller kraven för ett terrorbrott helt enkelt, säger åklagaren till Göteborgs-Posten.

Sammanlagt handlar det om tre bombattentat, vid två av dem har sprängladdningarna detonerat. Måltavlorna har vid två tillfällen varit asylboenden, och vid det tredje Syndikalistiskt forum, en mötesplats för vänstersympatisörer i Göteborg.

Samtliga attentat utreds nu av Säpo, som en gemensam utredning.

Det första attentatet, det mot Syndikalistiskt forum, skedde den 11 november förra året. Explosionen var så kraftig att den enligt åklagaren kunde ha dödat en människa, men skadorna blev bara materiella.

Vid nästa explosion, den 5 januari, skadades en städare svårt när en bomb exploderade vid en container utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda. Båda hans ben bröts av, och han fick splitterskador över hela kroppen.

”Liknande konstruktion”

Knappt tre veckor senare var det dags igen. Denna gång utanför en annan flyktingförläggning, på Lilleby camping i Göteborg.

En sprängladdning, som enligt Säpo var konstruerad på ett sådant sätt att om den detonerat hade orsakat ”mycket allvarlig skada”, hittades och kunde osakddliggöras av polisens bombgrupp.

Enligt Säpo hade de två bomberna mot flyktingboendena liknande konstruktion och eftersom även tillvägagångssättet har flera saker gemensamt har Säpo samordnat utredningarna.

Tre gripna

För bomben mot Syndikalistiskt forum sitter en 23-årig man sedan tidigare häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Den mannen har nu delgivits misstanke om inblandning också vid bomben på Lilleby camping.

För detta brott greps en annan man, i 20-årsåldern, i onsdags.

Och i går greps ytterligare en man, i 50-årsåldern, misstänkt för mordförsök i samband med explosionen vid flyktingboendet i Västra Frölunda då städaren skadades allvarligt. Han misstänks också för allmänfarlig ödeläggelse vid Syndikalistiskt forum den 11 november och för försök till allmänfarlig ödeläggelse gällande Lilleby camping.

Det här är de tre gripna:

• En man i 50-årsåldern som misstänks för inblandning i samtliga tre bombdåd.

• En 23-årig man som är häktad misstänkt för inblandning i bombdåden mot Syndikalistiskt forum och mot Lilleby camping.

• En man i 20-årsåldern som misstänks för bomben vid Lilleby camping.

Alla tre kan enligt åklagare Mats Ljungqvist kopplas till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, säger han till Göteborgsposten.

Kan rubriceras som terrorbrott

På frågan om det därför kan tänkas rubriceras om till terrorbrott säger åklagaren till GP:

– Vi är väldigt noggranna att vi utreder individer, inte en organisation. Det är de här individerna vi utreder. Det faktum att de är eller har varit medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen är mer ett konstaterande.

– När det gäller själva de här händelserna så håller vi på med en förundersökning och det är inte alls omöjligt att vi kommer att rubricera om det så småningom. Det man möjligen funderar på är om de här händelserna möjligen uppfyller kraven för ett terrorbrott helt enkelt. Men det är för tidigt att spekulera kring nu.

Under fredagen häktades mannen i 20-årsåldern och 50-åringen, så nu är samtliga tre häktade.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Misstänks för bomb vid flyktingboende

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazistdåden i Göteborg

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Säpo

Göteborg