Lurade Försäkringskassan på 14 miljoner - två döms till fängelse

avJohanna Hellsten

KRIM

Den 45-årige mannens miljonfusk avslöjades av fotbollsbilder på nätet.

Försäkringskassan fattade misstankar och kopplade in polisen som satte sina spanare att följa 45-åringen.

Filmerna blev viktig bevisning i utredningen mot den simulerande 45-åringen och hans medåtalade fru och mamma, som tillsammans fått 14 miljoner kronor från Försäkringskassan.

Mannen och frun döms nu till tre år fängelse vardera för grovt bidragsbrott, medan mamman frikänns.

1 av 3

Den 45-årige mannen, men även hans fru och mamma, har under många år påstått att hans MS-sjukdom var så allvarlig och svår att han behövde ständig hjälp - med allt från matintag, hygien och påklädning. De uppgav också att han bara kunde gå behjälpligt inomhus med kryckor, behövde solglasögon utomhus och saknade motorik i armar och händer.

Bilder och filmer visar dock en annan bild av mannens rörelseförmåga. På en bild skålar han utan problem med en stor ölsejdel, på en annan bild står han på en tennisbana med ett racket i handen.

Filmer visar hur den MS-sjuke 45-årige mannen går och tar sig fram till synes utan större problem, även utan kryckor.Till exempel på byggvaruhuset Bauhaus i södra Stockholm – 45-åringen plockar varor från en hylla, håller i sin plånbok, använder mobilen och bär en varukorg.

”Simulerat besvär”

Allt började med att Försäkringskassan hittade bilder, på nätet, på mannen från en fotbollsmatch, ett juniorlag som han tycks coacha.

Tvärt emot vad han uppgett tidgare kunde han här stå helt själv, sitta på huk och hålla saker med händerna.

Försäkringskassan misstänkte att 45-åringen ”helt eller delvis simulerat sina besvär” både för Försäkringskassan och läkare, och kopplade in polisen vars spaningsfilmer blev viktiga bevis i utredningen.

14 miljoner kronor

Utredningen ledde till att mannen, frun och mamman åtalades för grovt bidragsbrott - och ska felaktigt ha fått 14 miljoner kronor från Försäkringskassan mellan augusti 2007 till juli 2015. De misstänks ha ljugit och överdrift mannens hälsotillstånd och hjälpbehov och på så sätt fått pengar från Försäkringskassan.

I dag meddelade tingsrätten sin dom. Mannen och hans fru döms båda två till tre års fängelse. Mamman frikänns dock från åtalet.

Paret ska betala nästa 10,5 miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan, samt ränta.

”Tingsrättens samlade bedömning av det som anförts ovan är alltså att XX i nästan alla avseenden kraftigt överdrivit sina behov av hjälp i förhållande till Försäkringskassan och att överdrifterna varit av sådant slag att det är alldeles uppenbart att han avsiktligen ljugit för handläggarna när han lämnat uppgifter om sitt hjälpbehov och sin förmåga att klara sig själv.”

”Uppmuntrar med prat”

Mannen säger själv i förhör att det som han påstått om sitt hälsotillstånd har stämt. När polisen visat honom spaningsfilmen från Bauhaus sa 45-åringen att han aldrig tidigare sagt att han inte kan hålla något. Han hävdar dock att han har problem med finmotoriken men har lättare att hålla grövre och tjockare saker.
När han får bilderna från fotbollsmatchen uppvisade under förhör förklarar han sin roll i laget:

– Jag är lagledare men springer inte, utan uppmuntrar med prat.

”Rena spekulationer”

Att 45-åringens mor frias beror enligt tingsrätten på att det saknas tillräckligt med uppgifter om och bevis för när och hur ofta hon jobbat som assistent åt sin son.

Rätten konstaterar att utredningen i denna del är bristfällig.

”Om tingsrätten skulle försöka sig på en bedömning av detta skulle denna enbart bestå av rena spekulationer och uppskattningar. Åklagaren har därför inte bevisat att XX (mammans) tidsredovisningar, vare sig hon upprättat dem själv eller om XX (frun) upprättat dem, inte stämmer överens med verkligheten.”

Ytterligare en person åtalades för penningtvätt och penninghäleri och döms för detta till villkorlig dom.

ARTIKELN HANDLAR OM