Anna om våldtäktsmannens enorma skadestånd: ”Som ett fripass”

Hon spärrades in i en källare där hon misshandlades och våldtogs under flera timmar.

Sedan dess kantas varje natt av mardrömmar.

När Anna fick höra att en av hennes våldtäktsmän nu släppts och dessutom fått 840 000 kronor i skadestånd rämnade marken.

– Det känns som att ge honom ett fripass att göra samma sak igen, säger hon till Aftonbladet.

Fallet med den i dag 20 år gamla mannen som grovt våldtagit två kvinnor har väckt starka känslor.

Det var när Högsta domstolen skrev ner hans ålder, och gjorde bedömningen att han bara var 16 år när han våldtog två kvinnor grovt, som han dels släpptes på fri fot och dels fick möjligheten att söka skadestånd för den tid han då suttit för länge för sin ålder.

Mannen tilldelades 840 000 kronor. Även om det är praxis att de som suttit felaktigt frihetsberövade kan kräva ersättning har många ifrågasatt hur offrens skadestånd kan vara så mycket lägre än gärningsmännens.

Våldtäktsmannen.
Våldtäktsmannen.

Partiledare rasade och på sociala medier nära kokade det.

Även för mannens offer kom nyheten som en chock. Aftonbladet har tidigare intervjuat Petra som våldtogs i sin egen säng av den i dag 20 år gamla mannen och hans vän.

– Det kan inte vara meningen att gärningsmannen får mer pengar än offret. Det är ett hån. Jag lever med det här än i dag, jag är paranoid och drömmer att de är i mitt sovrum igen. Jag kommer aldrig kunna glömma, sa hon då.

”Hotade att lemlästa mig”

Ett annat av 20-åringens offer är Anna, som egentligen heter något annat. Hon, som kommer från ett land i Östeuropa till Sverige, blev av 20-åringen och hans bror lurad till en fastighet i Malmö under förespeglingen att de skulle köpa sex.

I stället spärrades hon in i ett källarutrymme. Där tvingades hon under vapenhot klä av sig medan gärningsmännen sprutade kallt vatten på henne.

Polis säkrar spår utanför källaren där kvinnan våldtogs.
Polis säkrar spår utanför källaren där kvinnan våldtogs.

Under flera timmar misshandlades och våldtogs hon, bakbands och förnedrades.

– Jag trodde inte att jag skulle komma därifrån levande. De hotade att lemlästa mig, att skära mig i ansiktet och på brösten, säger hon till Aftonbladet.

Hela tiden krävde de henne på pengar. De ringde en av hennes väninnor för att pressa henne på pengar i gengäld mot att Anna skulle släppas.

Vid ett tillfälle tog de ner fler män i källaren och lät dem förgripa sig på henne.

– Jag tänker på det som hände varje dag och undrar hur människor kan göra så här. Och hur är det möjligt att en av de som våldtog mig, skrämde mig och hotade mig och slog mig kan få ta emot en stor summa pengar, undrar hon.

”Samhället uppmuntrar honom”

Annas väninna kontaktade polisen som omringade huset där Anna hölls fången. Efter flera timmar i fångenskap kunde hon släppas fri.

En av poliserna som var först på plats i källaren beskrev under rättegången hur Anna sprang fram och kramade honom och grät våldsamt.

”Hon föreföll livrädd och som i chock”, säger han i förhör.

Anna säger att hon fortfarande drömmer mardrömmar om männen, där hon ser deras skrattande och hånfulla ansikten framför sig igen.

– Jag önskar att de där pengarna kunde tas ifrån honom. Det är som att samhället uppmuntrar honom att göra det igen. Han kan starta ett nytt liv med de där pengarna samtidigt som jag fortfarande lever i chock, säger hon.

Högsta domstolen i Stockholm
Högsta domstolen i Stockholm

”Borde inte få vara ute”

Efter att den idag 20-årige mannen släpptes ur fängelse har han fortsatt att begå brott.

I juni påträffades han rödögd och till synes påverkad av droger av en polispatrull. I hans blod hittades spår av Tramadol, kokain och cannabis.

Själv nekar han till brott och förhandlingen hålls den 8 september.

I juni fick han även ett strafföreläggande och dagsböter efter att ha burit kniv på allmän plats.

Ett av hans offer, Petra, har uttryckt rädsla för att hennes gärningsman inte lärt sig någonting av sin tid bakom lås och bom.

– Jag har såklart en rädsla att han ska leta upp mig, säger hon.

Anna känner samma skräck.

– Han våldtog mig. Han vägrade mig mat och vatten. En sådan människa borde inte få vara på fri fot.

Publisert:

LÄS VIDARE