”Jag tror jag bragt en kille om livet, jag ville bara säga det”

KRIM

Idag inleddes rättegången i Dalarömordet

1 av 5

SOS Alarm: Vad har inträffat?

Uppringaren: Jag tror att jag har bragt en kille om livet, jag ville bara säga det.

Idag spelades misstänkte mördarens egna larmsamtal upp när rättegången om Dalarömordet inleddes.

Det var efter lunch den 30 april i år som en 53-årig man hittades död i Dalarö kanal i Haninge kommun, söder om Stockholm, av en förbipasserande. Polisen larmades.

Bara några minuter tidigare, klockan 13, ringde en annan man till SOS Alarm för att anmäla sig själv:

– Hej, hej. NN heter jag, jo det vart lite handgemäng i går och jag tror att jag har bragt en kille om livet faktiskt... Jag ville bara säga det, säger den nu mordmisstänkte.

Operatören hos SOS Alarm frågade var mannen befann sig.

– Nej, jag är hemma nu, men det här hände igår kväll så att säga. Jag kom underfund med det nu, så då tänkte jag anmäla mig.

Rättegången startade

Under onsdagen inleddes rättegången i Södertörns tingsrätt mot den 51-årige man som misstänks för att ha mördat mannen.

Det var många åhörare på plats. Den misstänkte fördes in i salen med en kavaj över huvudet. Han och hans tidigare sambo, som till en början misstänktes för delaktighet i mordet och numera är målsägande, satt mitt emot varandra i rättssalen.

Kvinnan, som är i 35-årsåldern, hade vid mordtillfället ett förhållande med den döde mannen. Hon var i huset på Dalarö när han dog, men hävdar att hon inte såg vad som hände.

Trots att den rättsmedicinska undersökningen inte har kunnat fastställa hur den 53-årige mannen dog yrkar åklagaren på mord.

– Åtal har väckts för mord då jag anser att det kan styrkas att han uppsåtligen har dödat målsäganden, säger kammaråklagare Lisa Hannerfors.

Enligt stämningsansökan slog, sparkade och stampade 51-åringen på mannens huvud och kropp.

”I vart fall har NN dödat NN genom att, efter ovanstående våld, med ett rep fäst runt denne släpa denne efter sin bil i drygt en kilometer”, står det i åtalet.

Släpades efter bil

Det hela började kvällen innan kroppen hittades i kanalen när den åtalade mannen och kvinnan satt i hans hus på Dalarö och drack alkohol.

Plötsligt ska offret ha rusat in i huset för att få prata med sin sambo. Då uppstod något typ av slagsmål, vilket den misstänkte själv bekräftat i förhör.

Sedan hämtade den mordmisstänkte ett rep som han satte runt halsen på offret innan han fäste repet i bilen. I över en kilometer släpades kroppen efter bilen innan 51-åringen dumpade kroppen i Dalarö kanal.

Exakt när och hur offret dog är inte klarlagt. Men enligt rättsläkarna är det troligt att han dog strax efter slagsmålet, innan kroppen flyttades till kanalen.

I obduktionsprotokollet konstateras att den döde mannen hade 2,48 promille alkohol i blodet. Man har inte kunnat fastställa någon säker dödsorsak, utan menar att dödsfallet kan förklaras av en kombination av hjärnblödning, nedsatt andningsförmåga på grund av skador på revben och alkoholpåverkan. Rättsläkaren kommer att höras under rättegången, som kommer att pågå några veckor.

Nekar till mord

Trots vad han säger i larmsamtalet nekar den åtalade mannen till mord.

– Han bestrider att han tagit livet av den här personen. Det har föregåtts av en lagstadgad nödvärnssituation där den nu döde personen har trängt sig in i min klients hus. Det som händer efteråt, transporten av kroppen, är bara ett irrationellt uttryck av chock, säger mannens försvarare Jens Högström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott