Åklagaren lägger ner åtalet – Samir snart helt frikänd

avMira Micic

Publicerad:
1 av 5 | Foto: Stefan Mattsson
Samir och Aftonbladets reporter Anders Johansson när beskedet kommer om att åklagaren tillstyrker resning i det 29 år gamla mordfallet.

Specialiståklagare Nils Lundberg lägger ner åtalet mot Samir – som för 30 år sedan dömdes för mordet på sin styvmamma.

Beskedet innebär i praktiken att Samir kommer att frikännas.

– Bevisningen mot Samir har i väsentlig mån försvagats, säger Nils Lundberg i beslutet.

Samir beviljades resning av Svea hovrätt i början av april.

Det beslutet innebar att hela fallet gick tillbaka till tingsrätten – som i sin tur bad åklagarmyndigheten om besked om den fortsatta handläggningen.

Tidigare hade åklagaren Anders Tordai tillstyrkt resning. Han öppnade förundersökningen på nytt, lät hålla nya förhör, och nya tekniska undersökningar. Han kom därefter fram till samma slutsats som Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson i den Guldspadebelönade podden #Fallet. Allt pekar entydigt på att Samir inte är gärningsman.

Gjorde samma bedömning

Efter resningsbeslutet hamnade fallet hos en annan åklagare, specialisten Nils Lundberg, som gjort en ny genomgång av allt material, både det nya och det gamla från mitten av 1980-talet. Även han konstaterar nu att misstankarna om mord i "väsentlig mån försvagats"  samtidigt som "misstankarna mot en alternativ gärningsperson, numera avliden, fortlöpande förstärkts". Den som avses är Samirs pappa.

Samir själv är strålande glad när han nås av beskedet.

– Så skönt att höra! Äntligen!

– Även om jag hoppats att det skulle bli så här så har det varit en jobbig tid med mycket oro och väntan sista tiden. Så nu har jag precis bokat en resa en vecka med min fru Katja så att vi kan koppla av ordentligt.

”Kommer frikännas”

Åklagarens beslut om att åtalet läggs ner mot Samir innebär att det inte behövs någon ny rättegång. Det är nu bara en formalitet för tingsrätten att meddela en frikännande dom, på samma sätt som skedde i Quick-fallet.

– Det är ett väldigt efterlängtat beslut. Med detta kommer Samir att bli helt frikänd från den felaktiga morddomen som plågat honom i 30 års tid, säger advokat Sargon De Basso som drivit den juridiska processen.

För honom som advokat är det också en stor sak.

– Det är närmast overklig känsla att kunna vända en felaktig morddom som ligger så långt tillbaka i tiden. Samtidigt känner man att det är ett styrkebesked för alla inblandade i rättskedjan, att kunna medge och rätta till den felaktiga domen.

Fallet ska bli bok

Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson är också glad över beskedet – ett kvitto på att den journalistiska granskningen också var juridiskt relevant.

– Det var väntat, det fanns egentligen inga andra rimliga alternativ för åklagaren än att lägga ner, säger Anders Johansson.

Han kommer från och med nästa vecka vara tjänstledig fram till i höst för att skriva en bok om Fallet.

– Trots tolv poddavsnitt finns det mycket kvar att berätta. Inte minst förekom ganska upprörande saker som gjorde det möjligt att Samir kunde dömas oskyldig. Det kommer att tas upp i boken, plus mycket annat.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

#Fallet

Brott