Polisutbildare frias från anklagelser om sexofredande

avEvalisa Wallin

KRIM

En man med hög position vid en svensk polisutbildning åtalades för ha ofredat en ung kille på ett gym. Han misstänktes för att ha onanerat framför tonårskillen, och för att ha tryckt sitt kön mot hans rumpa.

Men tingsrätten friar mannen och anser att det finns en annan förklaring till det som tonåringen uppfattade som ett ofredande.

Foto: Bertil Ericson / TT
Den friade mannen har haft rollen som en av de högst uppsatta polisutbildarna i Sverige.

Händelsen inträffade i mars i år och polisutbildaren åtalades i oktober. Tonårskillen var på ett gym och tränade, och gick sedan till duschutrymmet för herrar. När killen kom in i bastun uppfattade han att en man som redan var där rörde sin penis och onanerade.

– Mannen sa inget. Mannen var helt tyst. Han tittade på mig hela tiden när han höll på, har killen berättat i förhör.

Tonåringen lämnade bastun och även mannen gick ut, och ställde sig bredvid honom i duschen.

Förnekat brott under utredningen

I duschen vände sig tonårskillen bort från mannen men känner då något mot sin rumpa.

– Det är då mannen trycker sin penis mot mig, säger tonårskillen i förhör.

När killen, som är ensamkommande flykting, kommer ut från omklädningsrummet berättar han för sin förmyndare som var med honom och tränade om övergreppet. En polisanmälan gjordes men mannen förnekade brott under utredningen.

I tingsrätten har mannen sagt att han hade eksem och därför kliade sig i ljumskarna, något som kan ha missuppfattats i den dåligt belysta bastun. Att han sedan stötte till tonårskillen i duschen ska ha varit ett misstag.

Tingsrätten konstaterar att ord står mot ord, och det faktum att tonårskillen var upprörd när han kom ut ur omklädningsrummet och slog larm till sin förmyndare är inte tillräcklig stödbevisning. Därför ogillas åtalet.

Oenig domstol – rådmannen ville fälla

Rådmannen som dömt i fallet är dock oenig med de tre nämndemännen. Medan nämndemännen var eniga om att fria mannen anser rådmannen att den misstänkte skulle dömas för sexuellt ofredande för händelsen i bastun.

Hon skriver i anslutning till domen att det ”framstår som högst osannolikt att (tonårskillen), på ett avstånd av ca en meter, skulle feltolka kliandet på låren och ljumskarna med att (den åtalade) smekte sin överkropp och sitt underliv samt hade stånd och onanerade långsamt”.

Mannen som åtalats men nu friats har haft rollen som en av de högst uppsatta polisutbildarna i Sverige. Men tidigare i år avslutade han sitt uppdrag på egen begäran.

– Han har kvar sin anställning hos oss men han är inte på sin arbetsplats och kommer inte att vara det så länge rättsprocessen pågår, har pressansvarig på mannens arbetsplats tidigare sagt till Aftonbladet.

Tingsrättsdomen meddelades den 8 december och överklagandetiden går ut den 29 december.

Så många sexualbrott polisanmäls 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM