Lars Vilks livvakt avlossade skott inne i polisbil

Publicerad:
Uppdaterad:
Lars Vilks var i sitt hem under händelsen.
Foto: Marcus Ericsson
Lars Vilks var i sitt hem under händelsen.

KRIM

Polisens livvaktsstyrka bevakade Lars Vilks, beväpnade med sina nya automatvapen.

Då råkade en av poliserna avlossa ett skott – inne i polisbilen.

– Det här är rutinerade och väl tränade poliser men trots det kunde det gå av ett skott på grund av olyckliga omständigheter, säger åklagare Bengt Landahl.

Fem livvakter från polisen skulle följa med konstnären Lars Vilks till hans bostad i Skåne den 2 februari i år. Vilks bor inte i sitt hem och skulle bara göra ett kort ärende i bostaden.

Hans hem anses, enligt en handling från polisens personal- och ansvarsnämnd, vara den farligaste platsen som han brukar besöka.

Därför var poliserna beväpnade med förstärkningsvapen, automatvapnet MP5. Den förstärkta beväpningen hade livvaktsgruppen själva drivit igenom efter terrordådet i Paris 2014.

Flera i bilen

När Lars Vilks hade gått in i sin bostad satt poliserna kvar i de två bilarna. En stund senare skulle en av poliserna, chefen för gruppen, gå ut. Han hade förstärkningsvapnet i knät – och när han skulle öppna dörren brann ett skott av i bilen.

I främre delen av bilen satt två poliser.

Ingen kom till skada men polisen har gjort en anmälan till personalansvarsnämnden. Man anser att "de båda andra livvakterna svävade i uppenbar livsfara".

Enligt anmälan till nämnden stannade skottet kvar i bilens kaross eftersom fordonet hade ett visst skalskydd.

”Inte ett brott”

Händelsen har också prövats av åklagarmyndigheten som genom åklagaren Bengt Landahl lagt ner förundersökningen.

– Så som den här polismannen beskrev sitt handlande så förstår man att det här inte var klantigt från hans sida. Han har absolut inte begått något brott genom det här, utan det är olyckliga omständigheter.

Enligt åklagaren var livvakterna desamma som skyddade Lars Vilks i Köpenhamn två veckor senare då terrorangreppet mot konstnären ägde rum.

– Samma poliser var i Köpenhamn några dagar senare i senare i samband med att Lars Vilks var där, säger Bengt Landahl.

Då tvingades de svenska poliserna avlossa ett stort antal skott för att ingripa mot den beväpnade angriparen. Efteråt berömdes de - två av poliserna tilldelades medaljer - för den komplicerade insatsen.

Kan få löneavdrag

Polismannen som utretts för händelsen uppger enligt anmälan till polisens personalansvarsnämnd att han i efterhand kunde konstatera att han var på fel plats vid fel tillfälle. Han uppger att han var mycket stressad och egentligen borde ha planerat en arbetsinsats som skulle inträffa dagen efter. Han ska ha haft 30 missade samtal i telefonen och tillsammans med att de befann sig på en farlig plats ledde det sammantaget till att han "kan ha hanterat sitt vapen på ett felaktigt sätt", skriver nämnden.

Polisen uppmanar nu personalansvarsnämnden att pröva om den aktuella polisen ska få löneavdrag eftersom han utsatt sina kolleger för livsfara.

Aftonbladet har sökt Lars Vilks och representanter för Polisregion syd.

Publicerad:

LÄS VIDARE