Uppgifter till Aftonbladet: ’Besökte sajter för att lära sig hur man dödar’

Av: Eric Tagesson, Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

Tragedin på Göingeskolan i Skåne kan vara resultatet av en plan.

Innan mordet besökte, enligt uppgifter till Aftonbladet, den misstänkte 14-åringen sajter där man lär sig att döda.

Tipsa | Aftonbladet

Tragedin på Göingeskolan i Broby på måndagen där en 15-åring mördades var inte en slumpmässig handling.

Enligt uppgifter från personer med insyn i ärendet hade 14-åringen, som misstänks för knivdådet, noga planerat hur han skulle gå tillväga.

– Det här var ingen blixt från klar himmel. Under jullovet hade pojken varit inne på olika nätsidor som lär ut hur man dödar någon. Det berättade han direkt efter dådet, säger en källa till Aftonbladet.

”Hugga för att döda”

14-åringen ska ha tagit med sig en mindre kökskniv, en så kallad skalkniv, med ett knappt decimeterlångt blad till skolan i måndags och huggit den avlidna i hjärttrakten.

– Som jag förstår det var det inte särskilt blodigt. 14-åringen visste var han skulle hugga för att döda.

Lokalpolischefen Pär Cederholm bekräftar att det inte handlade om något ”bestialiskt mord”:

– Jag går omkring på skolan nu, och det syns inga spår av det som hände i går.

”Oroligt på skolan”

Enligt vad Aftonbladet erfar har det funnits en allvarlig schism mellan de båda pojkarna under en längre tid och det har även varit oroligt på skolan med olika gängbildningar.

– Polisen har fått rycka ut flera gånger för att avstyra bråk där. Det har varit möten med rektorn, polis och sociala myndigheter, säger en person.

Att skolan skulle vara särskilt stökig dementeras dock av Pär Cederholm:

– Det här handlar om en relativt lugn skola för oss. Dådet har säkerligen föregåtts av någon osämja, jag vet inte vad, det kan vara bråk om någon tjej, något med mobbning, det visar sig framöver.

Har omhändertagits

Aftonbladet har också tagit del av uppgifter att det ska ha upprättats en anmälan hos socialförvaltningen om mordoffret och att han var känd av polisen sedan tidigare. Det senare bekräftas av Pär Cederholm.

– Det är en pågående utredning utan koppling till den misstänkta gärningsmannen. Jag vet inte vad det rör sig om för brott men inget särskilt allvarligt.

Sedan dödsfallet blivit känt samlades ett 20-tal vänner till den dödade pojken för att på något sätt utkräva hämnd, enligt en källa.

Det förekommer också uppmaningar på sociala medier att hämnas.

Den misstänkta 14-åringen har omhändertagits av sociala myndigheter och även familjen har flyttats till ett säkrare boende på grund av risken för ytterligare våldsamheter.

– Vi har inte hållit något ingående förhör än, han mår väldigt dåligt men det ska hållas inom kort, säger Pär Cederholm.

Publicerad: