Narkotikabrott

Åtta har dött av drogen – bröder åtalas för försäljningen på nätet

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Två bröder misstänks ha sålt drogen fentanyl över nätet – vilket lett till att åtta personer dött.

Det menar åklagaren som nu åtalar bröderna för bland annat vållande till annans död.

”Ruset var starkare än heroin men varade en kortare tid”, enligt åtalet.

Två bröder från Stockholmsområdet åtalas nu för en omfattande fentanylhärva, där bröderna via sitt företag misstänks ha sålt fentanyl via nätet under sommaren och hösten 2016.

Enligt åtalet har åtta personer mist livet till följd av fentanyl-intaget, varför bröderna åtalas för bland annat grovt vållande till annans död.

Det är personer som bott i hela landet som har drabbats och dött av förgiftning sedan de använt drogen. Bland annat har personer från Mullsjö, Hörby, Motala, Orsa, Stockholm och Halland mist livet efter att de ska ha använt substanser de enligt åtalet köpt från bröderna.

Enligt polisen har bröderna varit en av de största aktörerna i försäljningen av fentanylanalog, en variant av fentanyl, på nätet och bland annat på Flashback hade man uppmärksammat brödernas sajt.

– Vi har följt de här sidorna och identifierat personer som ligger bakom verksamheterna, säger Stewe Alm på underrättelsesektionen vid polisen nationella operativa avdelning.

Åtalas för flera brott

Enligt åtalet har de bland annat sålt akrylfentanyl och tetrahydrofuranfentanyl, som är giftiga och svårdoserade. Enligt åtalet leder substanserna inte sällan till döden vid användningen:

”Gärningarna har utförts inom område som är särskilt riskfyllt och respektive gärning innefattat att medvetet risktagande av allvarligt slag”, står det i åtalet.

”Starkare än heroin”

Mamman till en av de nu avlidna männen berättar hur sonen tiden innan han dog mådde bra, hur han fått egen lägenhet och ett arbete, efter att tidigare ha missbrukat droger. Efter dödsfallet hittade mamman en nässprayflaska och ett vadderat kuvert i sonens bostad.

Dessutom har hon vittnat för polisen hur sonen på nätet läst om hur man doserar akrylfentanyl. I lägenheten hittades också ett kvitto på samma belopp som det kostade att köpa drogen via brödernas hemsida.

Ytterligare en person som hösten 2016 miste sitt liv hade berättat för sina anhöriga hur hon beställt fentanylpreparat över nätet – men sagt att det inte var någon fara.

”Ruset var starkare än heroin men varade en kortare tid”, ska personen ha uppgett för anhöriga.

Sålt i nässprayflaskor

Enligt åtalet har substanserna sålts i nässprayflaskor.

Bröderna som nu åtalas misstänks ha sålt drogerna utan att kontrollera vilka som köpt dem och ”utan att varna för och/eller informera om substansernas farlighet”.

Bröderna åtalas också för grovt narkotikabrott och brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor.

Dessutom yrkar åklagaren på att brödernas företag ska betala en företagsbot på åtta miljoner kronor.

De senaste åren har antalet dödsfall på grund av förgiftningar av fentanylanaloger ökat och enligt experter är fentanyl är lätt att överdosera.

Det tar tid från att en ny fentanylanalog kommer ut på marknaden tills analogen klassas som narkotika eller hälsofarlig vara, men de fentanylanaloger som omfattas av det aktuella åtalet klassas nu som narkotika.

– Fentanyl och dess varianter är giftiga och svårdoserade och därför mycket farliga. Den som säljer fentanylanaloger har ett särskilt ansvar som innebär att det ställs höga krav på aktsamhet. Kraven är desamma oavsett om preparatet vid försäljningstidpunkten är klassad som narkotika/hälsofarlig vara eller inte, säger åklagare Tomas Malmenby.

Försäljningen ägde rum under 2016 då fentanylanalogerna bröderna sålde inte var klassade som hälsofarlig vara eller narkotika. Männen nekar därför till brott.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fentanyl dödar lika många som heroin

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotikabrott

Narkotika

Brott

Rättsmedicinalverket