Döms i internationell knarkliga – smugglade knark för över 60 miljoner

avJohanna Rapp

Via transportföretag smugglade ligan stora mängder narkotika från Tyskland till Sverige.

Efter att de misstänks ha gjort flera resor lyckades de gripas av Tullverket – och man beslagtog 271 kilo narkotika i form av amfetamin, cannabis, MDMA och kokain.

Värdet på gatan: 62 miljoner kronor.

Nu döms två män till fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Den 17 maj förra året reagerade Tullverkets personal på en tyskregistrerad bil i Fosie industriområde i Malmö. Spaningspersonal följde efter bilen till en dragbil en bit bort – och såg hur en 35-årig man flyttade över en kartong till bilen, innan han körde vidare till Pizza Hut i Lockarp. Där väntade en 47-årig man – och strax därefter kom även en vit skåpbil, körd av en 26-årig man. 47-åringen hoppade in och de körde tillbaka till lastbilen. När de stannade vid lastbilen lyckades man gripa en av männen och senare greps den andre inne på McDonalds.

I en kartong i bagageutrymmet till en av bilarna hittade Tullverket en låda med 17 kilo amfetamin, ungefär ett kilo kokain och i trailern hittade man sedan över 80 kilo narkotika i olika påsar, bland annat cannabis.

Sammanlagt ska männen ha smugglat 169 kilo amfetamin, drygt 85 kilo cannabis, över 11 kilo MDMA och nästan tre kilo kokain. Narkotika som på gatan ska ha ett värde av i alla fall 62 miljoner kronor.

1 av 9 | Foto: TULLVERKET

”Omsatt mångmiljonbelopp”

Efter att männen gripits misstänker man att de kan ligga bakom ännu fler smuggelresor: enligt Tullverket fem förmodade resor, varav fyra gått till Sverige och den femte till Danmark.

– Verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp och det har funnits en välfungerande logistik kring smugglingen, säger har Michael Hansson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, kommenterat.

Enligt förundersökningen har organisationen haft sin bas i Tyskland och det är genom olika transportföretag man lyckats dölja smugglingen. I Tyskland har man dessutom gripit ytterligare personer som kopplas till nätverket som organiserat den omfattande smugglingen.

Övervakade resor

De olika männen har haft olika roller, 35-åringen säger i förhör att hans roll varit att agera övervakare vid smugglingen, men säger att han inte visste att det fanns narkotika i bilen.

– Min roll var att hålla koll på vad som hände framför mig och lastbilen. Till exempel om det finns röntgen så skulle jag ringa och meddela chauffören. Då kunde jag be honom stanna och vila tills det var klart att köra vidare, säger han enligt förundersökningen.

Nu döms männen till fängelse.

Två av männen döms till fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling, 35-åringen döms till 8,5 års fängelse och 47-åringen till fängelse i 6,5 år. Båda männen har hävdat att de inte kände till att det var narkotika i lasten som de förde in i Sverige. Båda männen utvisas också ur Sverige.

26-åringen döms för försök till grovt narkotikabrott till fängelse i 1 år och 4 månader.

”Överordnad roll”

Enligt tingsrätten har 35-åringen haft en överordnad roll vid narkotikasmugglingen och har skött kontakterna mellan olika chefer och kunder. Enligt domen var det också han som bestämde var leveranserna skulle ske:

”Sammantaget bedömer tingsrätten att NN hade en sådan framträdande roll och sådana
insikter i organisationen att dessa bör beaktas i skärpande riktning vid straffvärdebedömningen”, står det i domen.

Tingsrätten menar att 47-åringen haft en mer underordnad roll som chaufför i verksamheten:

”Även om det kan hållas för visst att han hade viss insikt om att gärningen var ett led i en
organiserad, kriminell verksamhet som syftade till handel med narkotika i stor omfattning, påverkar detta straffvärdet endast i viss mån”, enligt domen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Tullverket

Narkotika