Småbarnsmamma döms till 16 års fängelse för mord

avMira Micic

1 av 3 | Foto: POLISEN
Den medåtalade 30-åriga småbarnsmamman.

Andreas Elander, 35, fick livstids fängelse i tingsrätten för strypmordet på Gert Lindgren, 43.

Den medåtalade 30-åriga småbarnsmamman friades från mord men dömdes för skyddande av brottsling.

Inför hovrättens dom häktades hon igen.

I dag meddelades domen i Göta hovrätt: även kvinnan döms för mordet till 16 års fängelse.

Den 13 mars klockan 18.37 larmade småbarnsmamman SOS och berättade att Gert Lindgren låg död i en lägenhet i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun.

En timme innan hon ringde polisen skrev hon i ett meddelande till en bekant att hon gjort något dumt.

För polisen erkände hon först att hon dödat Gert, men sedan ändrade hon sig och hävdade att hon endast hjälpt till att flytta kroppen.

Hon greps och häktades, misstänkt för mordet.

Båda nekade till mord

Ytterligare en månad senare greps ett par misstänkta för inblandning i mordet, en kvinna i 40-årsåldern samt Andreas Elander, 35. Han dömdes senare i tingsrätten till livstids fängelse för mordet.

Enligt åtalet har trion befunnit sig i lägenheten tillsammans med Gert Lindgren där han blev strypt.

Enligt förundersökningen så har småbarnsmamman, som är i 30-årsåldern, samt Andreas Elander efter mordet släpat Gert Lindgren från vardagsrummet till badrummet, där de lämnat honom.

Elander nekade till mord, men medgav att han hjälpt till att flytta kroppen.

Småbarnsmamman hävdade i förhör att Elander uppmanat henne att hjälpa till att flytta kroppen och även ta på sig mordet.

– Jag vet att jag har sagt innan att det var jag som mördade honom och att det var i självförsvar, men det var inte jag, sa kvinnan i polisförhör.

Hon påstod att det var av rädsla som hon tog på sig mordet och att Elander, som 2008 dömdes för knivmord på en granne, tvingade henne att göra det. Enligt henne sa han att han skulle få livstids fängelse om han dömdes även för detta mord.

Hovrättens dom i dag

Förutom de två åtalades även en kvinna i 40-årsåldern för skyddande av brottsling.

I tingsrätten dömdes Andreas Elander till livstidsfängelse för mordet. Småbarnsmamman dömdes för skyddande av brottsling till fängelse i ett år och kvinnan i 40-årsåldern för misshandel, skadegörelse och skyddande av brottsling.

Enligt domen så befann sig trion i Gerts lägenhet, där Andreas Elander enligt domen ströp honom till döds:

”Det är tillförlitligen styrkt att Andreas Elander genom strypning bragt Gert Lindgren om livet. Han har i detta hänseende övertygats om att ha utfört gärningen med direkt uppsåt eftersom han medtog handskar för att använda vid dådet”, står det i tingsrättens dom.

Domen överklagades och i dag klockan 14 meddelade hovrätten sin dom.

Småbarnsmamman döms för mord

Även småbarnsmamman döms nu för mord – till 16 års fängelse.

Göta hovrätt fastställer även tingsrättens dom mot Andreas Elander, livstids fängelse.

”Hovrätten har dömt mannen och kvinnan för att de gemensamt och i samförstånd mördat offret”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Både mannen och kvinnan har varit i offrets omedelbara närhet när denne mördades men åklagaren har inte kunnat bevisa vem av dem som faktiskt dödade honom, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt enligt pressmeddelandet.

Enligt henne har åklagaren bevisat att mannen och kvinnan agerat tillsammans och i samförstånd när offret ströps, varför båda två döms för mordet på Gert Lindgren.

Den tredje åtalade, kvinnan i 40-årsåldern, frias för skyddande av brottsling i hovrätten. För övrig brottslighet döms hon till samhällstjänst i 80 timmar.

De två morddömda ska även betala skadestånd till offrets anhöriga.

ARTIKELN HANDLAR OM