Så blir straffet för tortyrtränaren

avEric Tagesson

KRIM

I tingsrätten dömdes den 41-årige tortyrtränaren till sex års fängelse.

I dag fastställde Hovrätten straffet.

Ett stort antal unga pojkar utsattes för mannens metoder.

1 av 3 | Foto: Suvad Mrkonjic
Den 40-årige mannen förs till häktet.

Han beskrevs som en eldsjäl, som en man som engagerade sig i sin idrott och i de ungdomar han hade att coacha.

Men verkligheten visade sig vara en annan. I januari kom två pojkar in till polisen och berättade hur deras tränare utsatt dem för fysiska övergrepp. Och utredningen växte lavinartat. Pojke efter pojke vågade nu berätta.

Polisen hittade bevis för övergrepp som sträcker sig 20 år tillbaka i tiden, men på grund av preskription åtalades mannen endast för de gärningar som skett de senaste tio åren - 5 fall av grov misshandel och 55 fall av grovt olaga tvång, mot sammanlagt 12 pojkar.

Påsar över huvudet

Tränaren har bland annat trätt påsar över pojkarnas huvuden så att de nästan inte kunnat andas, slagit dem med ridpiska och tvingat dem att klä sig i förnedrande kläder, samtidigt som han hotat dem:

”Går du inte med på detta är din karriär över”.

Den yngsta pojken var 11 år när övergreppen började.

Flera av pojkarna berättar hur tortyrtränaren tvingat dem att krypa på alla fyra, hur han piskat dem med en ridpiska, och tvingat dem att upprepa olika fraser, som till exempel: "Jag gillar att vara bunden, det är bra för mig, jag ska vara en lydig pojke".

Hänsynslöshet

Den 41-årige mannen dömdes i tingsrätten till sex års fängelse. Han dömdes också att betala skadestånd till pojkarna på sammanlagt 633 000 kronor.

Tingsrätten skrev att mannen vid gärningarna ”visat särskild hänsynslöshet” inte minst då han lämnat pojkarna bundna när han själv lämnat rummet, samtidigt som deras möjligheter att andas varit begränsad.

Han har också ”utnyttjat sin ställning som deras ledare genom att förmå dem till förnedrande och livshotande handlingar”. Detta, skrev rätten, ”talar i starkt straffskärpande riktning.”

Av de 55 brottstillfällen åklagaren åtalade mannen för fälls han för 42.

Mannen har hela tiden nekat till brott och hävdat att pojkarna samtyckt till det han gjort. Men rätten menar att något sådant samtycke inte funnits.

I dag meddelade hovrätten för Skåne och Blekinge sin dom.

”Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att målsägandena har varit utsatta för påtryckningar från idrottsprofilen och att de därför inte har lämnat något frivilligt och allvarligt menat samtycke,” skriver Hovrätten.

De fastställer domen - sex års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott