16 års fängelse för mordet på Therese

avEric Tagesson, Johanna Rapp

1 av 3

Med en yxa dödade den 31-årige mannen Therese Palmkvist i Långshyttan.

Sedan gömde han henne i under en vedstapel i källaren.

Först flera månader senare hittade polisen den mördade kvinnan.

I dag dömdes mannen till 16 års fängelse.

Den 13 mars förra året anmäldes Therese Palmkvist, 31, från Långshyttan försvunnen av oroliga anhöriga. Det visade sig snart att ingen sett henne på flera månader.

1 av 2

Polisen sökte igenom hennes hus, utan att hitta något.

Man konstaterade att det fanns mat i katternas matskålar, och att det rådde oordning, vilket Therese anhöriga påpekade var märkligt – Therese var nämligen pedant.

Legat död i 4 månader

Bara ett par dagar efter att Therese anmälts försvunnen efterlyste polisen hennes pojkvän, misstänkt för människorov. Det tog ytterligare två veckor, innan polisen med hjälp av en kriminalsökhund hittade Therese döda kropp – i källaren på hennes hus, där polisen tidigare varit.

Det visade sig att hon legat död i flera månader, sedan november.

I början på april greps ex-pojkvännen, misstänkt för mord.

Han anhölls och häktades senare av Falu tingsrätt. Inledningsvis nekade han till brott, men ändrade sig sedan och erkände att han orsakat Therese död, men nekade till mord.

Han åtalades och i dag meddelade Falu tingsrätt domen. Ex-pojkvännen döms till 16 års fängelse för mord.

”Stor brutalitet”

Tingsrätten skriver att straffvärdet är 14 års fängelse, men höjer med två år på grund av försvårande omständigheter. De är bland annat att brottet riktats mot ”en närstående i hennes hem där hon har rätt att känna sig trygg”.

Gärningen har också, skriver rätten, ”präglats av stor brutalitet”.

”Fängelse i arton år bör tillämpas endast i de fall då omständigheterna är mycket försvårande, samtidigt som de inte är av sådant slag att livstids fängelse bör dömas ut”, resonerar rätten.

ARTIKELN HANDLAR OM