Åtalas för 17 år gammalt mord på ex-flickvän

1 av 4 | Foto: Den 53-årige mannen har tidigare misstänkts för mordet, men först nu åtalas han.
KRIM

En 53-årig man åtalades i dag för att ha mördat sin ex-flickvän 1998.

Enligt åklagaren tände mannen eld på lägenheten där kvinnan, och hennes unga dotter, fanns.

– Min mamma är kvar där inne, ropade hon till brandmännen.

Det var den 3 december 1998 som en 38-årig tvåbarnsmamma dog i en lägenhetsbrand på Docentgatan i Malmö.

Inne i lägenheten fanns en 14-årig flicka som vaknat av att hon hört sin mamma skrika. Flickan upptäckte att lägenheten var övertänd och lyckades ta sig ut.

Men hennes mamma dog i lågorna.

Dränkts i brännbar vätska

Polisens utredning visade att branden var anlagd, och obduktionen visade att kvinnan misshandlats svårt innan hon dränktes i brännbar vätska.

Misstankarna riktades snabbt mot en man som tidigare haft en relation med den 38-åriga kvinnan.

Och mycket pekade mot den i dag 53-årige mannen.

• Han hade nycklar till kvinnans lägenhet och utredningen visade att branden troligtvis anlagts av någon som hade nycklar till lägenheten.

• I sin dagbok hade kvinnan skrivit hur mannen hotat henne när hon bröt med honom. På dagboken fann man mannens fingeravtryck.

• Vittnen ska ha hört mannen hota den 38-åriga kvinnan och hennes 14-åriga dotter att han skulle begrava dem "sex fot under".

Mannen anhölls misstänkt för mord, men släpptes i brist på bevis.

Dömts för andra grova brott

För fyra år sedan tog utredningen i det gamla fallet ny fart.

Under 2012 blev den 53-årige mannen misstänkt för två andra brott: ett fall av grov mordbrand och försök till mord i Borås i april 2012 samt ett fall av försök till mordbrand i Göteborg i juli.

Där, liksom i mordfallet på Docentgatan i Malmö, var brottsoffren kvinnor som hade, eller hade haft, en relation med den misstänkte efter att ha träffat mannen via nätdejting.

53-åringen dömdes för brotten som inträffade år 2012 till åtta års fängelse men bevisen räckte inte då för att åtala honom även för mordet på Docentgatan.

I mars i år anhölls mannen på nytt för mordet.

– Han förhördes i ärendet i september, i fängelset där han avtjänar ett straff för andra brott, angående mordbranden, men sedan har vi inte hört någonting förrän i morse när vi fick besked att han anhållits, sa mannens advokat Jan Kyrö till Aftonbladet då.

Nytt vittne

Och i dag lämnade åklagaren in åtalet till Malmö tingsrätt. Mannen åtalas för mord, försök till mord och grov mordbrand.

Sydsvenskan uppger att åklagaren också har ett nytt, tidigare okänt vittne, som uppger att han såg 53-åringen utanför lägenheten i samband med branden.

Vittnet säger att han är 110 procent säker. Flera vittnen har också berättat om att 53-åringen hotat ex-flickvännen till livet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott