Kräver polischefs avgång

"Hon är en katastrof"

154 poliser i region Syd har slutat – bara i år.

Samtidigt svämmar regionen över av olösta mord.

Nu kräver polisfacket regionpolischefens avgång. Men det är inte bara de som vill se Annika Stenberg försvinna.

– Hon är en katastrof för det operativa polisarbetet och lyssnar inte på dem som har polisiär erfarenhet, säger en källa till Aftonbladet.

– Det gör mig självfallet bekymrad, säger Stenberg själv.

Bara i Skåne har 26 personer mördats i år.

De flesta av morden är ouppklarade och flera av dem har skett i Malmö.

Läget är så allvarligt att extra polisiära resurser från Stockholm och Jönköping ska skickas till Malmö för att försöka få stopp på mordvågen.

Utbrett missnöje

Ett av skälen till den låga uppklarningsprocenten är, enligt flera källor till Aftonbladet med insyn, felaktiga beslut av ledningen.

Och då främst av högsta chefen Annika Stenberg.

–  Regionpolischefen är givetvis inte ansvarig för att människor mördas, men till skillnad från vid tidigare mordvågor finns det nu ingen ledning och styrning att tala om. Organisationen är förlamad och har blivit oförmögen att hantera dels den grova våldsvågen, men även den dagliga driften, säger en källa.

Enligt en av Aftonbladets källor är det många chefer runt omkring regionpolischefen som är extremt kritiska mot henne men ingen vågar stå för kritiken öppet.

”En våt filt”

Flera som Aftonbladet talat med säger att problemen inom region Syd är många:

• Den gamla fungerande länskriminalpolisen som hanterade grova brott, har slagits sönder – något som hämmat och satt tillbaka utredningar av mord och brott med årtionden.

• Polisens hundverksamhet och trafikexpertgrupperna har splittrats så att antalet polishundar i regionen har halverats och trafikresultaten rasat.

• Lokalpolisområdena har växt till kolosser på lerfötter. En ensam chef förväntas ta det övergripande ansvaret för 200-300 personer – något som beskrivs som en omöjlig uppgift.

• Polisregionen lider av en enorm detaljstyrning från regionpolischefen.

– Kontrollbehovet har lett dels till att chefer och medarbetare inte känner sig delaktiga och även att beslut fattas mot bättre vetande. En handlingsförlamning har lagt sig som en våt filt över hela polisregionen, säger en källa.

Sydsvenskan var först med att rapportera om det utbredda missnöjet med region Syds polischef Annika Stenberg och att Polisförbundet i Syd nu kräver hennes avgång.

”Personal blir brickor i ett spel”

Skälet: det finns inget förtroende för Stenberg.

Sophia Willander, ordförande i Polisförbundets region Syd, säger till Aftonbladet att grunden i kritiken ligger i att polisen inte längre uppfyller de krav som medborgarna har rätt att ställa.

– Det viktigaste är att det ska se fint ut externt. Siffrorna ska vara bra. Men vi levererar inte vårt grunduppdrag, säger hon till Aftonbladet.

– Vi åker inte på alla prioriterade ärenden, och då talar jag om prio 1-ärenden som vi måste åka på. Vi svarar inte i telefon. Målsäganden ger upp. Vi lägger ner ärenden för att få ner balansen utan att det tas hänsyn till att det handlar om brottsoffer. Men vi har ju skyldighet att utreda så många brott vi kan.

Samtidigt flyttas medarbetare runt på ett sätt som gör att det kan bli omöjligt att exempelvis kunna hämta sina barn på skolan.

Sophia Willander fortsätter:

– Man har gjort den här omorganisationen alldeles för fort. När man hanterar personal som om de inte vore människor utan brickor i ett spel, då mår människor dåligt. Vi har aldrig haft så många som har slutat, aldrig haft så många som har gått pension i förtid.

Någon man kunde styra

Stenberg, som tidigare haft ledande positioner inom Kronofogdemyndigheten och Skatteverket, och som inte har någon polisiär erfarenhet, blev regionspolischef när den nya polisorganisationen sjösattes ifjol.

Enligt Aftonbladets källa som arbetade nära genomförandekommitten var den nationella polisledningen trött på att alltid ha problem med gamla Polismyndigheten Skåne – det var sorgebarnet som stack ut från de andra i klassen.

– Då ville man ha någon, inte från de egna leden utan någon man kunde styra och någon som såg sig mer lojal mot den nationella ledningen.

– I den delen har hon inte gjort den nationella ledningen besviken utan har varit tydlig med att hon ser sitt huvudsakliga ansvar mot Stockholm. Men det har skett på bekostnad av det regionala där lokala behov får stå tillbaka för flummiga organisationsteorier och ideologi.

”Jättetråkig läsning”

Annika Stenberg har fått möjlighet att bemöta kritiken i Aftonbladet. Men i stället hänvisar hennes presstalesman till ett pressmeddelande som skickades ut under förmiddagen.

I pressmeddelandet säger Stenberg:

– Det är jättetråkig läsning, och det gör mig självfallet bekymrad. Jag är mån om att ha en god relation med arbetstagarorganisationerna och våra medarbetare, och det är viktigt för mig att vi arbetar tillsammans med att genomföra den reform som riksdagen beslutat om.

Hon fortsätter:

– Jag vill inte vidare diskutera polisförbundets utspel i offentlighetens ljus utan ha en direkt dialog med dem. Vi måste omhänderta den här frågan tillsammans, och gemensamt arbeta för en god relation.

Publisert:

LÄS VIDARE