Dödade Lottas sista tid i livet kartläggs

1 av 6
KRIM

Lotta uppgav att hon trakasserades och hotades av den 33-årige mannen.

Kort tid efter att hon polisanmält honom mördades hon.

Nu kartläggs Lottas sista tid i livet.

– Vi vill gärna komma i kontakt med målsägandens vänner om de har något att berätta, säger kammaråklagare Tobias Kudrén.

I går omhäktades den 33-årige man som misstänks för att ha dödat Lotta, 41 – nu för mord eftersom Lotta i tisdags avled av sina svåra skador.

Det var i lördags morse som mannen bröt sig in i hennes lägenhet i Bromma och misshandlade henne brutalt.

Han krossade hennes ansikte och Lotta vårdades på Karolinska sjukhuset fram till tisdagen, då man beslutade att stänga av respiratorn.

Preliminär dödsorsak

33-åringen har erkänt att han åsamkat Lotta de skador hon hade när hon hittades, skador så svåra att poliser har beskrivit det som "det värsta de sett".

Utredningen kring mordet på Lotta pågår just nu för fullt.

Läkare har preliminärt fastställt Lottas dödsorsak men i nuläget vill inte åklagaren gå ut med någon information.

Något som görs i utredningen är en kartläggning av Lottas kontakter med den 33-årige mannen.

Mordet på Lotta förgicks av en lång tids trakasserier och hot från 33-mannen, något som Lotta polisanmälde.

”Hittade henne på Facebook”

En förundersökning om grov kvinnofridskränkning inleddes men efter hot från 33-åringen vågade Lotta inte prata med polisen.

Då lades utredningen ned.

Enligt Lottas anhöriga var Lotta och 33-åringen aldrig ett par.

"Han hade hittat henne på Facebook och börjat uppvakta med blommor, men hon ville inte ha med honom att göra. Han kunde inte acceptera det," skriver en anhörig till Lotta i ett öppet brev till Aftonbladet.

Men plötsligt kunde Lottas familj och vänner läsa på hennes Facebook-sida att hon var i ett parförhållande med 33-åringen.

"Då blev jag häpen och ringde henne och sa ”Men snälla Lotta, vad är det jag läser? Talar du inte om för dina närmaste när du är i ett nytt förhållande?!” Då sa hon ”Det är verkligen ingenting!”

Släktingarna tror att 33-åringen kapade hennes Facebooksida och lade ut gulliga inlägg om deras förhållande som egentligen inte existerade.

”Se till att du hamnar i rullstol”

Redan kort tid efter att Lotta träffat 33-åringen försökte hon få ut honom ur sitt liv.

Men han ville inte acceptera det.

"Han sa: ”Ingen avslutar med mig, det är jag som avslutar med den personen!”

Han var väldigt tydlig. Lotta berättade att han sagt ”Jag ska mörda dig och om jag inte lyckas med det ska jag se till att du hamnar i rullstol. Jag vet hur man gör, skriver en anhörig”

Kammaråklagare Tobias Kudrén säger att man just nu utreder vad för slags trakasserier och våld 33-åringen utsatte Lotta för innan hon dödades.

– Uppgifterna som förekommit i media håller på att utredas. Anhöriga, grannar och vänner till såväl misstänkt som målsägande kommer att höras för att utreda detta. Med hänsyn till förundersökningssekretess vill jag inte gå in på vad som hittills kommit fram – det är väldigt viktigt att kunna höra vittnena utan att de påverkas av att de läst vad andra har sagt i media, säger han.

Vill att vittnen ska höra av sig

Åklagaren menar att man vill att de som har information hör av sig.

– Vi vill gärna komma i kontakt med målsägandens vänner om de har något att berätta, säger kammaråklagare Tobias Kudrén.

Man utreder även om det 33-åringen själv har uppgett, att han veckan före mordet sökte psykiatrisk hjälp då han drabbats av vanföreställningar, stämmer.

– Det är en fråga som kommer att undersökas i utredningen. Den är dock mycket omfattande och i nuläget är fokus att säkra bevisning som annars kan förstöras, säger Kudrén.
I dag hålls en manifestation på Sergels torg i Stockholm för att hedra minnet av Lotta och för att visa sin avsky mot det meningslösa våldet.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM