Knivhögg pojkvännens pappa – tidigare dömd för knivvåld

KRIM

Den 31-åriga kvinnan högg sin sambo nio gånger med en kniv, och dömdes till 1,5 års fängelse.

I mars förra året släpptes hon ut, men tvångsomhändertogs kort därefter för psykiska problem.

I juli släpptes hon ut från psyket – och har nu dömts för att ha misshandlat sin pojkvän svårt, och knivhuggit hans pappa.

I juli 2014 angrep den nu 31-åriga kvinnan sin sambo med en kniv. Hon högg honom besinningslöst över hela kroppen, bland annat i könsorganet.

Orsaken: hon var svartsjuk på att han kallade sin bil vid ett kvinnonamn.

Mannen hade gått och lagt sig efter grälet när han vaknade av att kvinnan stod bredvid sängen. Han uppfattade att hon slog honom över kroppen och försökte freda sig. Först när han lyckats knuffa bort henne upptäckte han att han var täckt av sitt eget blod och förstod att hon haft en kniv i handen.

Släpptes fri

Kvinnan, som när hon greps, hade 1,96 promille alkohol i blodet, hävdade nödvärn. Men tingsrätten fann mannens berättelse mer trovärdig och dömde kvinnan till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel.

Den 16 mars förra året hade hon avtjänat två tredjedelar av straffet, och släpptes ut från fängelset.

Ett par månader senare tvångsomhändertogs kvinnan enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT. Enligt läkaren har hon en allvarlig psykisk sjukdom och ett missbruk sedan tonåren.

Så länge hon sköter sin medicinering är sjukdomen kontrollerbar. Däremot, skrev läkaren, har hon ”en stor benägenhet att åter börja missbruka och sluta med medicineringen”.

Särskilda villkor

Trots detta beslutades i juli 2016 att vården av henne skulle bedrivas i öppen form. Som särskilda villkor angavs bland annat att kvinnan skulle medicinera enligt instruktion – och inte använda droger eller dricka alkohol.

Men.

Den 14 november var kvinnan på en fest, eller ”samkväm av det slag som missbrukare ofta har” som rätten beskriver det, i sin pojkväns pappas hus i Överkalix. Med på festen var pojkvännen och en vän till denne. Alla tre var, enligt förhören, ”rejält berusade”. Kvinnan hade både druckit sprit och tagit bensodiazepiner.

Enligt pojkvännen sökte kvinnan gång på gång konflikt med honom. Till slut slog hon pojkvännen i huvudet med en kaffemugg, och senare även med en ljusstake.

Högg i bröstet

Pappan, som är i 80-årsåldern, var på övervåningen när han plötsligt kände hur det luktade rök. I källaren mötte han kvinnan som sa att hon tänt en brandbomb. Pappan gick då för att leta efter sin son när kvinnan plötsligt rusade mot honom. I handen höll hon en kniv, med vilken hon högg pappan i bröstet.

– Jag kände direkt hur det sprutade blod, berättade pappan senare i polisförhören.

Han säger att han kände sig matt och yr och trodde han skulle dö.

Pappan lyckades kasta ut flickvännen, men hon tog sig in i huset igen. Och hjälper då den svårt knivskurne pappan genom att trycka in kompresser i hans sår för att stoppa blodflödet, och gör hjärt- lungräddning.

– Jag förstod att jag måste in och hjälpa på nåt sätt annars kan det gå riktigt, riktigt tokigt det här, sa hon i förhören.

Döms till fängelse

Kvinnan erkände grov misshandel, men förnekade försök till mord.

Tingsrätten dömde kvinnan till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel av pappan och misshandel av pojkvännen.

Under utredningen genomgick hon en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den led kvinnan inte av en allvarlig psykisk störning vare sig vid tiden för misshandeln, eller vid den rättspsykatriska undersökningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Överkalix

Brott