Kim Eriksson Sirawan

Nytt bakslag för Kim Eriksson Sirawan – ska avtjäna hela straffet

Kriminalvårdens beslut om tidigare dödsdömde svensken slås fast

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Kim Eriksson Sirawan vann i vintras striden mot tre svenska myndigheter och lyckades få sitt straff förkortat.

Nu drar man tillbaka beslutet.

– Han är väldigt besviken, oerhört besviken över den här domen, säger hans advokat Harri Keränen.

Den i dag 39-årige svensken greps sommaren 2010 i Thailand efter att ha drivit ett narkotikalabb i ett garage. Han hade även 53 gram metamfetamin.

Knarkrazzian gav honom en dödsdom, något han istället fick omvandlat till livstids fängelse då han var en utlänning i landet.

Under sin tid på thailändska anstalter, som ökända Bambat Phiset, Klong Prem och Bang Kwang, drev han en kamp för att bli utsläppt. Han lyckades efter en benådning få straffet tidsbestämt till 36 år och åtta månaders fängelse.

Kim Eriksson Sirawan fick avtjäna åtta år i skräckfängelser innan myndigheterna i Thailand, efter flera diplomatiska vändor, gick med på att han skulle få sitta av resten av straffet i svenskt fängelse.

Här är Kim Eriksson Sirawan på svensk mark på Arlanda flygplats.

Domen revs upp

I januari 2019 överfördes han till Sverige. I samband med det omvandlades påföljden till 18 års fängelse.

Men vid Kriminalvårdens strafftidsberäkning slog man ihop straffet med en tidigare svensk fängelsedom på tre år och tre månader. Den totala tiden blev därför 21 år och tre månader.

Sedan dess har Kim Eriksson Sirawan tillsammans med advokat Harri Keränen drivit rättsprocesser med målet att få släppas ut tidigare.

De menar bland annat att preskriptionstiden för den tidigare fängelsedomen gått ut och att man enligt svensk lag inte kan få över 18 års fängelse för flera brott.

De invände därför mot Kriminalvårdens beslut, som valde att stå på sig. Den dödsdömde 39-åringen tog fallet till Förvaltningsrätten som dock gick på Kriminalvårdens linje.

Kim Eriksson Sirawan överklagade senare till Kammarrätten, som i december gav 39-åringen rätt och beslutade att myndigheten ska förkorta hans straff.

Men nu, mer än ett och ett halvt år senare, har Högsta förvaltningsdomstolen, som är sista instans, rivit upp Kammarrättens dom och bestämt att Kriminalvården gjort rätt.

Kim Eriksson Sirawan ska därför avtjäna hela fängelsestraffet.

Advokaten: Han är nedstämd

– Han är nedstämd, men någonstans tänkte han väl att med tanke på hur han blivit behandlad tidigare var det inte helt oväntat. Tidigare var han ju hoppfull att myndigheterna skulle lyssna på honom, säger hans ombud, advokat Harri Keränen.

Advokaten menar bland annat att 39-åringens fall är ”oprövad mark” och att sista instans nu hade möjlighet att förtydliga lagen då man enligt brottsbalken inte kan dömas till mer än 18 års fängelse, om det inte är livstid.

– I svensk lag finns det ingen bestämmelse som tar siktet på den här situationen, och Högsta förvaltningsdomstolen hade en chans att städa upp den här bristen. I den här situationen måste man titta på brottsbalkens regler där det framgår att högsta tidsbestämda påföljden är 18 år alternativt livstids fängelse.

Då Högsta domstolens domar kan användas som prejudikat, som lägre insatser kan utgå ifrån, säger advokaten att detta fall kan bli ett vägledande beslut.

– I praktiken innebär det nu, utifrån Högsta förvaltningsdomstolens tolkning av lagen, att man kan dömas till en påföljd som är betydligt högre än den som är möjlig i svensk lag, som i exempelvis Kims fall – och även teoretiskt är det möjligt att en person kan få 30 års fängelse.

– Det finns en anledning, menar vi, att man satt en högsta gräns i straffsystemet. Det finns många intressen till varför man bestämt 18 år och inget annat, men nu åsidosätter man de intressen.

”Vi kommer fortsätta kämpa”

Advokat Harri Keränen anser också att domen leder till oklarheten när myndigheter i framtiden ska använda lagen.

– Den här tolkningen gör att bestämmelsen blir oförutsägbar. Just för att man lägger det på Kriminalvården, att de ska besluta i det enskilda fallet kring hur lång en påföljd ska vara. Det leder till godtycklighet – och lagen ska aldrig vara godtycklig utan förutsägbar.

Han kommer därför att ta Kim Erikssons Sirawans fall till Europadomstolen.

– Vi kommer att fortsätta kämpa.

Högsta förvaltningsdomstolen dom innebär att Kim Eriksson Sirawan väntas bli villkorligt frigiven den 6 augusti 2024.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kim Eriksson Sirawan vill bli försatt på fri fot

ÄMNEN I ARTIKELN

Kim Eriksson Sirawan

Kriminalvården

Högsta förvaltningsdomstolen

Narkotikabrott

Thailand