14-åriga flickor skulle på språkresa - fick boende hos familj vars liv kantats av våld

KRIM

De tre fjortonåriga tjejerna skulle åka på sitt livs resa - en språkresa till England.

Kort innan avresan fick de en värdfamilj att bo hos.

Det visade sig vara en grovt kriminell familj, med både mord och mordförsök i bagaget.

Tillsammans skulle de tre fjortonåriga tjejkompisarna från Stockholm åka på drömresan - en tre veckor lång språkresa i Brighton, England.

Den 17 juni skulle äventyret börja. Kort dessförinnan fick tjejerna ett brev från arrangören, Student Travel Schools, STS. I brevet berättade STS att det nu var klart med flickornas värdfamilj, alltså var kompisarna skulle bo under Englandsvistelsen.

Knivhögg 15-åring till döds

Barnens föräldrar sökte på värdfamiljens namn på internet, och gjorde en fasansfull upptäckt.

Värdfamiljen i Brighton visade sig vara minst sagt problemtyngd. För tio år sedan dömdes familjens tonårsdotter för att ha knivhuggit en femtonårig flicka till döds på en födelsedagsfest, eftersom 15-åringen råkat trampa henne på tårna. Familjedottern dömdes för mord till 14 års fängelse. Dagen efter att domen meddelades hittades hennes mamma svårt knivskuren, och pappan efterlystes, misstänkt för försök till mord.

Enligt artiklar i brittisk media högg mannen sin hustru med en 15 centimeter lång kniv i magen, bröstet och armarna, och lämnade sedan henne blödande i köket. Först fyra år senare, 2010, greps mannen i USA.

Både dotterns mord och pappans mordförsök fick stor uppmärksamhet i brittisk media, inte minst eftersom att det i båda fallen rörde sig om knivvåld, något debatterades häftigt i England vid tiden för brotten.

Familjen har tidigare varit värdfamilj

De tre tjejernas familjer kontaktade arrangören STS med informationen de funnit. Det visade sig att STS inte hade en aning om värdfamiljens mörka bakgrund.

Men STS menar att de inte gjort någonting fel.

De säger att de endast kontrollerar personer som är över 18 år och är skrivna på värdfamiljens adress mot brottsregistret.

”Att värdmamman har blivit utsatt för brott av sin fd man (för 10 år sen) samt att hennes dotter, som inte längre bor i hushållet, har blivit dömd för brott gör inte värdmamman till en familj vi inte väljer att anlita”, skriver STS i ett svar till flickornas föräldrar.

Det framgår också, av STS brev, att familjen i Brighton flera gånger tidigare varit värdfamilj åt svenska ungdomar.

De tre flickorna fick byta värdfamilj innan avresan.