Lägerledaren döms för kanotolyckan

1 av 2
KRIM

Plötsligt välte kanoten och de tre ungdomarna hamnade i det kyliga vattnet.

Efter en lång tid i sjön kunde de efter en hjälteinsats räddas.

I dag dömdes deras lägerledare till dagsböter.

Det var på eftermiddagen den 16 juni 2015 i Ånnsjön i närheten av Åre, i Jämtland, som de tre pojkarna från Sollentuna deltog i ett stort konfirmationsläger. En av aktiviteterna på lägret var att paddla kanot, och tillsammans med lägerledare befann sig de tre pojkarna på sjön. Men något hände, vädret slog om, och kanoten kapsejsade. Alla tre pojkarna hamnade i vattnet.

Gav HLR i timmar

De tre 14-åriga ungdomarna lyckades inte ta sig i land, utan räddades ur vattnet av räddningspersonal. De var då medvetslösa och fick hjärt- och lungräddning på plats. Enligt journalanteckningarna, i förundersökningsprotokollet, pågick HLR i 70 minuter på en av pojkarna, och i två timmar på en annan.

Två av de tre pojkarna har fått bestående men efter olyckan.

I somras åtalades lägerledaren för vållande till kroppsskada.

I stämningsansökan skrev åklagaren Håkan Andersson att kanotaktiviteten inte borde ha genomförts utan att deltagarna burit våtdräkt, fått en säkerhetsgenomgång samt haft en följebåt efter sig.

I dag meddelade Attunda tingsrätt sin dom.

Döms till böter

Lägerledaren döms för vållande till kroppsskada till 70 dagsböter. Han ska dessutom betala skadestånd till en av pojkarna.

Rätten skriver att genomförandet av kanotaktiviteten under rådande väderförhållanden var ett ”otillåtet risktagande”, och att det finns ett orsakssamband mellan skadorna som uppstått och de uteblivna säkerhetsåtgärderna. Och eftersom det var lägerledaren som var ansvarig för säkerheten, menar rätten, har han av oaktsamhet orsakat pojkarnas skador.

ARTIKELN HANDLAR OM