Pistolhotade människor till livet - ville ”vara cool”

KRIM

Tre tonåringar är misstänkta för flera rån i Borås. Beväpnade med pistoler, och ibland även kniv, ska de ha hotat både kvinnor och män till livet. De ska även ha hotat att skada eller döda offrens familjer.

En 17-åring uppger att han gjorde det för att ”vara cool och att han ville hälsa på sin flickvän oftare”.

Nu pågår rättegången mot de tre misstänkta rånarna.

1 av 3 | Foto: POLISEN

Åtalet mot de tre killarna består av ett grovt rån, sju rån, tre rånförsök och ett olaga frihetsberövande. Samtliga tre åtalade, som är 16–17 år, ska enligt stämningsansökan ha begått fyra av brotten tillsammans, vid de övriga rånen och rånförsöken har de varit två.

Rånen började i augusti i år och pågick under en månad. Den 15 augusti blev samtliga frihetsberövade och två av dem häktades några dagar senare. Den tredje släpptes på fri fot i augusti men blev häktad en knapp månad senare.

De misstänkte rånarna ska ha använt ett av offrens busskort och fastnade då på en buss övervakningsfilm. Det var enligt polisen avgörande för att de skulle kunna identifiera trion.

Hotade offer med skjutvapen

Vid samtliga tillfällen har offren hotats med pistoler, ibland också med kniv. Bland beslagen finns två soft air-guns.

– Många mår dåligt efter det som hänt, en del har sökt hjälp, säger åklagare Carolyn Westeröd.

Ett offer berättar i polisförhör att han efter rånet aldrig går hem ensam längre och ”är orolig hela tiden”.

”Visat synnerlig råhet”

Vid det grova rånet den 2 september ska en kvinna och en man ha blivit hotade till livet av de tre åtalade. Mannen tvingades in i sin bostad och fick packa ner saker i väskor.

¨Samtidigt befann sig kvinnan utomhus och hotades med kniv och skjutvapen. Hon tvingades ner på knä och blev även slagen i huvudet under en halvtimme.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att gärningspersonerna ”visat synnerlig råhet”, att brottet skett under ”utdragna former” och att hotet för kvinnan och mannen var akut.

Misstänks ha hotat offrens familjer

Vid flera av rånen misstänks de åtalade även ha hotat offrens familjer. En man fördes ut i ett skogsområde under hot den 20 augusti och fick där lämna ifrån sig kort och kod. Han tvingades även ringa en anhörig och be hen föra över pengar som de misstänkta rånarna skulle kunna ta ut.

Rånarna ska ha sagt att de skulle ”döda eller skjuta” mannen och även att de skulle döda hans familj. Med skjutvapnet knackade de även mannen i huvudet och i ryggen flera gånger ”vilket varit hotfullt och hänsynslöst”.

De tre åtalade förnekar de flesta brotten men erkänner några av rånen. En av personerna uppger att anledningen till rånen ”grundade sig i pengar, status, vara cool och att han ville hälsa på sin flickvän oftare”.

Rättegången började torsdag 16 november och ska pågå till början av december.

Så många rån anmäls varje år 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Borås