Dödade ex-frun genom att hålla för hennes mun

avEric Tagesson

KRIM

Den 35-årige mannen tog sig in i sin hustrus lägenhet.

Han tvingade i henne tabletter, och höll sedan för hennes mun tills hon slutade andas.

I dag dömdes han till 16 års fängelse.

Det var en onsdag i slutet på augusti förra året. Ett larm om ett sjukdomsfall, så kallat Salsa-larm, kom in till 112.

Den som ringde 112 var kvinnans make, han berättade att han hämtat de gemensamma barnen som kvinnan hade vårdnaden om på dagis, eftersom personalen ringt och sagt att mamman inte kommit. När barnen öppnade dörren fann de sin mamma död på golvet. Runt henne låg flera kartor med tabletter.

När kvinnan obducerades fann rättsläkaren tecken på ett det inte handlade om ett sjukdomsfall, och att döden sannolikt orsakats av någon annan person. Dessutom framkom uppgifter om att hon kände sig hotad av maken.

Polisen inledde en förundersökning om mord och först en och en halv månad senare greps kvinnans make, som hon tidigare anmält.

1 av 2
Mannen misstänks ha dödat sin fru genom att hålla för hennes mun tills hon slutade andas.

Kände sig hotad

Så sent som två veckor innan hon dödades ringde hon 112 eftersom hon kände sig hotad av maken.

I mars åtalades maken för att ha dödat sin hustru. Enligt åklagaren pressade han in tabletter i hennes mun och svalg och höll därefter över hennes mun så hon kvävdes.

Den 35-årige mannen nekar till alla anklagelser, men åklagaren menar att han kan bindas till brottet. Bland annat fick han samma dag som mordet en parkeringsbot i närheten av det skyddade boendet. Hans telefon kopplade också upp i området, fast mannen hävdade att han befann sig i en annan del av Stockholm.

Flera personer i kvinnans närhet har också vittnat om att hon varit rädd för maken, och känt sig hotad av honom.

– Utredningen kopplar honom till brottsplatsen och utifrån det vittnen har berättat i förhör gör att det inte kan vara någon annan som har gjort det här, sa Frida Rylander, kammaråklagare vid City åklagarkammare till Nacka Värmdö-Posten i samband med åtalet.

Försökte ta sig in på brottsplatsen

Under utredningen har man också hittat dokument, daterade dagen innan mordet, om en överenskommelse mellan makarna om delad vårdnad om barnen. Men en undersökning av namnunderskrifterna visade att mannen sannolikt förfalskat kvinnans namnteckning.

Ett par dagar efter mordet försökte mannen ta sig in i kvinnans avspärrade lägenhet, men stoppades av en fastighetsskötare.

35-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, enligt vilken han inte lider av en allvarlig psykisk sjukdom.

I dag meddelade Nacka tingsrätt sin dom.

Den 35-årige mannen döms till 16 års fängelse för mord.

Rätten menar att det sammantaget är ställt utom allt rimligt tvivel att det är 35-åringen som dödat sin fru. Bland annat hittades hans dna under naglarna på hennes fingrar.

Straffet blir 16 år, då man menar att det finns flera försvårande omständigheter, men inte så starka att 18 år eller livstid är motiverat.

Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Nacka