Färdtjänstföraren våldtog kvinna – trots tidigare larm om sexofredanden

KRIM

Trots att färdtjänsten fått kännedom om misstankarna mot chauffören fick han fortsätta köra – och misstänks då ha begått nya sexuella övergrepp.

Nu döms chauffören i 50-årsåldern till fängelse i två år och tre månader för våldtäkt och sexuellt ofredande mot tre kvinnor med funktionsvariationer och rörelsehinder.

– Jag tycker straffet blev för lågt. De var ju så utsatta och sköra, han borde hamnat högre på straffskalan. Och vad händer sen, när han kommer ut igen?, säger mamman till den 17-åriga flicka som var en av de utsatta.

1 av 5 | Foto: LASSE ALLARD

I juli förra året förgrep sig chauffören i 50-årsåldern på en kvinna när han körde henne under en sjuktransport till sjukhuset. Kvinnan hade på grund av sin sjukdom nedsatt rörlighet och har enligt domen berättat hur hon anade oråd redan när hon satte sig i bilen och han låste taxins centrallås.

Chauffören ska ha ställt intima frågor till henne och tagit på kvinnan.

Ungefär ett år senare, i slutet av juni ska chauffören ha begått ytterligare ett sexuellt ofredande, då mot en nu 17-årig flicka, som vid tillfället var 16 år, med en lindrig utvecklingsstörning och autistiska drag, i samband med en färdtjänstresa.

– Hon var konstig och ville inte berätta först. Hon pratade om en hemlighet hon inte fick avslöja eftersom han skulle bli arg då och få sparken, har mamman berättat för Aftonbladet.

Fick köra – trots misstankarna

De anhöriga anmälde det som hänt till polisen och också färdtjänsten fick reda på misstankarna mot chauffören.

Men trots det fick chauffören i 50-årsåldern fortsätta köra.

Och ungefär tre månader senare ska han ha begått ytterligare ett övergrepp, som rubriceras som våldtäkt. Detta mot en kvinna som har en funktionsnedsättning efter en trafikolycka, enligt domen.

Först i oktober agerade Trafikförvaltningen i Stockholms landsting på misstankarna och informerade sedan arbetsgivaren Sverigetaxi som inte tidigare vetat om misstankarna mot chauffören.

Själv förnekar chauffören till samtliga brottsmisstankar och menar att det har varit fråga om helt vanliga taxiresor.

Nu dömer tingsrätten honom till fängelse i två år och tre månader för sexuellt ofredande och våldtäkt. Enligt domen har det varit svårt för kvinnorna att värja sig på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning:

”Brottsligheten har utförts på ett i flera hänseenden likartat sätt och framstår som såväl planerad som upprepad. Då (chauffören) har begått brotten i anställning har han missbrukat såväl sin arbetsgivares som kundernas förtroende” står det i domen från Norrtälje tingsrätt.

”Vad händer sen?”

Enligt rätten överstiger brottsligheten det samlade straffvärdet minimistraffet för våldtäkt av normalgraden, som alltså är fängelse i två år. Att mannen i 50-årsåldern förmodligen inte längre kommer att kunna arbeta som chaufför efter avtjänat fängelsestraff ser rätten som något som ska beaktas i sänkande riktning.

Mamman till den 17-åriga flicka som chauffören dömdes ha ofredat sexuellt har läst domen.

– Det känns bra att de resonerat som de gjort ifråga om skuldfråga och trovärdighet och bra att han bedöms skyldig, förstås. Men jag tycker straffet blev för lågt. De var ju så utsatta och sköra, han borde hamnat högre på straffskalan. Och vad händer sen, när han kommer ut igen?, säger mamman.

Så många våldtäkter anmäls varje år 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM