Michael tog sista filmen inifrån misstänkte mördarens ubåt

avJohanna Rapp

KRIM

Tre nätter före mordet på Kim Wall sov norrmannen Michael Youget över på Peter Madsens ubåt.

Hans film inifrån farkosten är den sista kända som tagits inifrån Nautilus.

– Jag skulle egentligen åka in till stan och hitta ett hostel att sova på, men då erbjöd han mig att bo ombord på ubåten, säger Michael Youget.

Norske Michael Youget, 36, har ett stort teknikintresse och över nätet hade han följt Peter Madsen och hans ubåt. I somras kontaktade norrmannen raketforskaren för att höra om han på något sätt kunde hjälpa honom med hans arbete.

1 av 7 | Foto: Michael W. Youget

”Is there any possibility to come and visit? As a crew or offer some help?”, skrev Michael till dansken.

”Sure. There are German French Dutch and Danes involved”, svarade Peter Madsen.

Den 7 augusti, tre dagar innan Peter Madsen och Kim Wall gav sig iväg ut i Öresund, anlände Michael Youget till Köpenhamn på sin motorcykel.

– Eftersom jag är intresserad av teknologi och det inte är så långt till Köpenhamn tänkte jag att det skulle vara intressant att få åka dit och titta på den och kanske lära känna Peter närmare, säger han.

Madsen var frustrerad

Han beskriver att Peter Madsen var normal när de träffades, även om han enligt Michael Youget verkade lite frustrerad.

– Han hade mycket arbete framför sig, inför testuppskjutningen som skulle ske den kommande helgen – men som sedan alltså blev inställd. Så på måndagen var han frustrerad för att han hade för mycket att göra och på tisdagsmorgonen för att testskjutningen var inställd, säger Michael Youget.

Samtidigt beskriver han hur han fick en annan, lite olustig känsla.

– Det är svårt att beskriva. Det är som när man reser ensam och kommer till ett område där man känner sig lite otrygg, en sån känsla.

Erbjöds sova över

Michael Youget hade ingenstans att bo i Köpenhamn – varpå Peter Madsen erbjöd honom att sova på ubåten.

– Jag skulle egentligen åka in till stan och hitta ett hostel att sova på, men då erbjöd han mig att bo ombord på ubåten. Okej, tänkte jag.

Vad tänkte du när han frågade dig om att sova på ubåten?

– Jag tyckte det var helt normalt och inget skumt med det. Vid den tidpunkten var det ju inget speciellt med Peter Madsen, utan det skedde ju först efteråt.

Michael Youget tog flera bilder och filmade ombord på ubåten – den sista kända film som tagits ombord på ubåten av någon utomstående innan den beslagtogs av polisen efter mordet på Kim Wall.

På filmen visar Michael runt – var han sov, var maskinrummet ligger och även vilka föremål som fanns ombord just då.

– Jag har varit ombord på ganska många ubåtar, men det var första gången jag sov på en. Jag tänker att det är som att sova i ett sånt där japanskt kapselhotell. Jag hade luckan öppen och det var ganska dålig luft. Annars var det väldigt städat, det var inget som låg framme som jag reagerade på, säger han och tillägger:

– Nu i efterhand känns det helt klart lite obehagligt att jag varit i ubåten där det fruktansvärda hände så kort tid efteråt. Men samtidigt har jag ju ingenting med det att göra, jag visste ju inte vad som skulle hända sedan.

Återvände hem nästa dag

Dagen efter att Michael Youget övernattat i ubåten meddelade Peter Madsen att testskjutningen som skulle äga rum den kommande helgen inte skulle bli av – och att Michaels hjälp med ubåten därför inte behövdes.

– Jag tänkte faktiskt att det kändes bra, vanligtvis så skulle jag nog ha frågat om jag ändå inte kunde hjälpa till med något annat, men det var inget jag frågade då, utan det kändes bara bra att få åka hem.

1 av 2
Michaels konversation med Madsen.
Vem var journalisten Kim Wall? 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM