Veronica Lin-rättegången tas om

KRIM

Nämndeman förklaras jävig efter Twitterkommentar

1 av 10

Hovrätten har idag beslutat att rättegången om anstiftan om morden på Veronica Lin och Qingzhong Tang ska tas om.

Orsaken är att en nämndeman som kommenterat målet på Twitter nu förklarats jävig.

– Kan de inte bara vara tysta, frågar sig Ralf G Larsson, hovrättspresident.

Det var tidigare i våras som rättegången pågick under 21 dagar i Göteborgs tingsrätt.

I en tweet skrev nämndemannen om en uppgift som diskuterats i rätten angående att den åtalade You Lin använt olika identiteter.

"Flera olika identiteter, jamen tjena," skrev mannen på Twitter.

"Bildat sig uppfattning"

Enligt rätten kan "inlägget på Twitter kan inte tolkas på något annat sätt än att nämndemannen bildat sig en uppfattning om bevisningen i denna del och vidare att han genom sitt uttryckssätt ifrågasätter riktigheten av de uppgifter You Lin lämnat samt att han delat de uppfattningar som framförts i artikeln och av åklagaren."

Dessutom har nämndemannen filmat med sin telefon vid en syn på brottsplatsen.

"I samband med syn på brottsplatsen, den 16 mars 2016, fotograferade och filmade nämndemannen med sin mobiltelefon. Vidare uttalade han sig om möjligheten att röra sig i terrängen på visst sätt. Han tillrättavisades då av rättens ordförande", skriver rätten i sitt beslut.

”Hovrätten för Västra Sverige har idag beslutat att den nämndeman som uttalade sig om rättegången på Twitter varit jävig”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Undanröjt domen

”Hovrätten har därför idag undanröjt tingsrättens dom och återförvisat målet till tingsrätten. Det innebär att rättegången där måste tas om”.

– Vi får nu betala priset för nämndemannasystemet, och det är svindyrt, säger Ralf G Larsson.

– Det håller inte, säger han. Kan de inte bara vara tysta. De verkar som man rensar längst ner i byrålådan för att hitta nämndemän.

Det var 2003 som Chalmersstudenten Veronica Lin, då 31, hittades mördad i grannens lägenhet i Högsbo i Göteborg. Fem dagar senare hittades även grannen Qingzhong Tangs kropp, begravd nedanför en balkong intill hyreshuset där Veronica mördats. Kroppen var delvis styckad.

Dömdes till livstid

Tidigare i maj i år dömdes Veronica Lins make misstänkt för att beställt mordet. Han dömdes till livstids fängelse.

Aftonbladet har varit i kontakt med nämndemannen, som i nuläget inte vill kommentera hovrättens beslut om att ta om rättegången.

För bara några veckor sedan beslutade Göteborgs hovrätt att en annan rättegång ska tas om. Detta efter att en kvinnlig nämndeman skickat beundrarbrev till åklagarens utredare.

ARTIKELN HANDLAR OM