87-årig kvinna överfölls i sin säng

Uppdaterad 2016-05-20 | Publicerad 2016-05-11

Mitt i natten vaknade den 87-åriga kvinnan av att fyra unga män slet upp henne ur sängen.

De tog strypgrepp på henne så hon svimmade och drog ringarna av hennes fingrar.

– Jag fick känslan av att jag skulle dö, säger kvinnan i förhör.

Fyra unga män misstänks för det grova rånet som inträffade natten mellan den 23 och 24 januari i en villa i södra Stockholm. På onsdagen inleddes rättegången mot två av dem.

De två andra misstänkta är 13 respektive 14 år och därför inte straffmyndiga.

”Jag sa ingenting”

Klockan var runt midnatt då den 87-åriga kvinnan vaknade av ett ljud. När hon vände sig om i sängen såg hon okända, unga män i sitt sovrum.

Hon trodde först det var en mardröm.

– Vad gör ni här? ropade kvinnan enligt polisförhör.

Då slet de ner henne på golvet. Hon skrek till när hennes huvud slog emot en bordsskiva. Då tog en av gärningsmännen ett strypgrepp på henne för att tysta henne.

– Jag fick känslan av att jag skulle dö. Så jag sa ingenting, säger den äldre damen i förhör.

Strypgreppet gjorde att kvinnan svimmade av. Polisen tror att det var då som gärningsmännen slet av henne ringarna - så våldsamt att hennes hand svullnade och blev alldeles blå.

Vågar inte sova i huset

När hon vaknade till hade gärningsmännen rivit upp allt i hennes sovrum. En av killarna drog med kvinnan in i badrummet och gav henne en papperstuss för att hon skulle torka av blodet som rann över hennes ansikte.

Sedan satte de henne på en soffa i hallen medan de fortsatte att rota runt i huset.

Damen lyckades i smyg ringa sin dotter för att få hjälp men hann bara säga: "De försöker döda mig". Då upptäckte rånarna vad hon gjorde och slog telefonen ur hennes hand.

De lämnade huset med smycken, en kikare och en väderstation.

Kvinnan berättar i förhör att hon upplevt stark ångest och inte vågat sova ensam i sitt hus efter händelsen – och att hon inte vet om hon någonsin kommer våga det igen.

"Inte han på bilderna"

Genom att titta på övervakningsbilder från den närmaste tunnelbanestationen lyckades polisen spåra fyra pojkar och unga män i åldrarna 13-21 år som senare kunde gripas.

I fickan på en av de unga männen hittades en halskedja tillhörande den 88-åriga kvinnan.

En halskedja med orden: "Älskad mamma".

Men det mesta av bevisningen hänger på övervakningsbilderna som visar de unga männen strax före och strax efter det grova rånet. Killarna själva hävdar att det inte är de på filmerna och alla nekar till brott.

– Min klient nekar till brott och säger att det inte är han på bilderna. Han menar att man i hans kretsar lånar och byter kläder av varandra hela tiden. Det finns inga fingeravtryck, inga skospår som matchar eller något dna som binder min klient till detta, säger 17-åringens advokat Gustaf Ljungström.

Rånet fångades på film

En av de nu åtalade männen, en 21-åring, står också åtalad för en grov stöld – samma natt som rånet mot den 87-åriga kvinnan.

En knapp timme efter rånet, på T-centralen i Stockholm, misstänks han ha gått fram till en kvinna i 60-årsåldern som satt på en bänk och väntade på tåget. Där ska han ha slitit en guldkedja från hennes hals.

Händelsen fångades av övervakningskameror på tunnelbaneperrongen.

De två åtalade unga männen är båda ensamkommande från Marocko. Åklagaren yrkar att de, om de döms, ska utvisas efter avtjänat straff.

Rättegången avslutas på torsdagen.

Följ ämnen i artikeln