Lotta, 41, skrev om sitt helvete innan hon dödades

1 av 5
KRIM

Lotta levde i ett helvete – med våld, hot och trakasserier som pågick i flera månader.

En viktig del i utredningen mot den misstänkte mördaren är de anteckningar Lotta själv gjorde om terrorn hon utsattes för innan hon misshandlades till döds.

Hon tog också bilder av sin blåslagna kropp.

– Jag tror inte någon egentligen visste om allt han gjorde mot henne, säger en av Lottas vänner.

Mordet på Lotta har väckt stor uppmärksamhet och ilska.

Den 41-åriga kvinnan misshandlades med så mycket övervåld att härdade poliser och sjukhuspersonal beskrivit det de fick se i lägenheten i Bromma som "det värsta de sett".

– Det såg ut som att en lastbil hade kört över henne. Hon måste ha känt en sådan fruktansvärd skräck, säger en person i hennes närhet som såg henne på sjukhuset.

Dokumenterade helvetet

Efter dagar i respirator somnade Lotta in, omgiven av anhöriga.

Häktad för mordet sitter en 33-årig man som Lotta träffade via Facebook. En man som är dömd för en lång rad våldsbrott, som åkt in och ut på anstalter sedan tonåren och som har en historik av att misshandla, hota och kränka flickvänner.

Han började uppvakta Lotta via Facebook. Han var romantisk, sa att hon var kvinnan i hans liv och gav henne blommor.

– Men hon märkte snabbt att han inte var bra för henne, säger en vän.

När Lotta inte ville fortsätta träffa mannen gjorde han hennes liv till ett helvete, enligt personer nära Lotta. Han misshandlade henne ett tiotal gånger, berättar en vän. Och det helvetet ska Lotta ha dokumenterat i anteckningsform: hoten, slagen och kränkningarna med Lottas egna ord.

"Flertal vittnen har trätt fram"

Hon ska även ha fotograferat sina blåslagna armar och andra skador som han åsamkat henne. Eftersom 33-åringen gick igenom Lottas mobiltelefon skickade hon bilderna till vänner innan hon raderade dem, enligt en vän.

– Han var så satans svartsjuk, säger vännen.

Dokumentationen hon förde har lämnats in till polisen och är en viktig del av utredningen mot den 33-årige mannen.

Åklagaren i fallet har själv ännu inte sett anteckningarna som Lotta ska ha fört. Därför kan han inte kommentera dem, men han säger att bevisläget är ett annat nu i dag än innan Lotta dog.

Då, när hon anmälde 33-åringen för hot och trakasserier och en utredning om grov kvinnofridskräkning inleddes, ville hon inte medverka i utredningen, lämna över någon dokumentation eller ge polisen tillgång till hennes sjukjournaler.

Fallet lades därför ner en kort tid innan Lotta mördades.

– Nu har ett flertal vittnen självmant klivit fram, målsägandens telefon är i beslag och för mord är minimistraffet tio år, vilket innebär att journaler får hämtas in utan samtycke. Det har alltså nu dykt upp möjligheter att utreda de händelserna, möjligheter som inte fanns tidigare, säger kammaråklagare Tobias Kudrén och fortsätter:

– De händelserna kommer att utredas som en del av mordutredningen. Skulle det gå att bevisa att något brott har skett så är min bedömning i nuläget att åtal kommer att väckas även för de brotten.

"Jag ska mörda dig"

Den flera månader långa terrorn som 33-åringen misstänks ha utsatt Lotta för oroade hennes anhöriga och vänner.

Men Lotta varnade dem för att lägga sig i, hon var rädd att även de skulle råka illa ut, kanske till och med dödas av 33-åringen.

– Lotta var en sådan som alltid tänkte på andra först. Jag tror att hon ville skydda oss. Jag tror inte någon egentligen visste om allt han gjorde mot henne. Jag visste inte allt, jag tror inte hon vågade berätta, säger en vän.

33-åringen misstänks ha dödshotat Lotta flera gånger.

– Jag ska mörda dig och om jag inte lyckas med det ska jag se till att du hamnar i rullstol. Jag vet hur man gör, sa han enligt Lottas anhöriga.

33-åringen försökte även, enligt de nära Lotta, att avskärma henne från resten av världen. Han försökte få henne sparkad från jobbet, vräkt från lägenheten och alienerad från vänner och familj.

En och en halv vecka före dödsmisshandeln gömde hon sig hemma hos en vän.

– Lotta var livrädd. Hon hade liksom som dödsångest, säger en annan vän.

"Nu finns hon inte mer"

Men när 33-åringen slutade att skicka sms och ringa kände hon sig trygg och flyttade hem igen.

Det var på måndagen innan hon mördades.

En annan vän träffade Lotta bara dagar före dödsmisshandeln.

– Hon var stirrig och rädd men fast besluten att han inte skulle komma in i hennes liv igen.

På lördagsmorgonen den 4 juni larmades polisen av 33-åringen till lägenheten där Lotta bodde.

Hon var illa skadad och återfick aldrig medvetandet igen.

Några dagar senare var hon död.

– Han (den häktade 33-åringen, reds. anm) har förstört så många människors liv, jag önskar att han fattar det, hur många vi är som lider och som drömmer mardrömmar om det som hänt och som aldrig kan glömma hur Lotta såg ut där på sjukhuset, säger en vän.

– Lotta var alltid glad, en sådan där person som alltid ställde upp när man behövde det. Och nu finns hon inte mer.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM