Rattfylleri

Drack halv liter vodka på fisketur – körde ihjäl Siri, 5

Av: 

Petter J Larsson

KRIM

Föraren hade druckit en halvliter vodka innan olyckan som tog livet av Siri, 5.

Han körde i 135 kilometer i timmen på en 70-väg – med ett förfalskat körkort.

Nu åtalas den 52-årige mannen för bland annat grovt rattfylleri och grovt vållande till annans död.

Den 27 augusti i fjol var Siri, 5, hennes ettåriga syskon och pappa på väg hem till Oskarström två mil norr om Halmstad när en bil plötsligt körde rakt emot dem.

Det andra fordonet hade hamnat på fel sida av vägen i ett backkrön och bilarna frontalkrockade. Det ena fordonet slungades ut i en kohage och det andra ner i diket på andra sidan. Siri överlevde inte.

Den 29-årige pappan fick lindriga skador – bland annat en blödning i ena lungan och en sårskada vid ögat – men ettåringen klarade sig oskadd.

Förarens fru dog

Föraren i den mötande bilen greps misstänkt för rattfylleri. Hans 57-åriga fru, som satt bredvid honom i bilen, dog också.

Pappan sörjde sin dotter i ett känslosamt inlägg på Facebook som delades och kommenterades av tusentals personer.

”Min älskade lilla Siri, du har lämnat oss för alltid,” skrev han.

”Jag gjorde allt jag kunde för att hålla dig vid liv men en man valde att sätta sig i bilen påverkad och köra fruktansvärt fort på vår sida av vägen och till slut släcka ditt lilla underbara liv du precis fått påbörja. Du lämnar mig med ett sådant tomrum som inte går att beskriva.”

Siri, 5, avled efter olyckan.

2,19 promille i blodet

På onsdagen åtalades den 52-årige mannen för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov olovlig körning och brukande av falsk urkund.

Mannen körde enligt polisens kollisionsutredning i cirka 135 kilometer i timmen på 70-vägen – och hade 2,19 promille alkohol i blodet. Lagens gräns för rattfylleri ligger vid 0,2 promille i blodet.

Enligt kammaråklagare Jörgen Bengtsson har föraren varit ”grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet inför andra människors liv och egendom”. Han hade dessutom inte rätt att köra bil. Enligt åtalet identifierade mannen vid olyckan sig med ett förfalskat litauiskt körkort.

Drack halvliter vodka

52-åringen erkänner grovt rattfylleri, brukande av falsk urkund och olovlig körning, men förnekar de tre övriga åtalspunkterna.

Han har i förhör berättat att han och hans fru varit och fiskat vid Nissan och där druckit varsin halvliters flaska vodka och varsin starköl. De hade planerat att sova borta men börjat bråka och frun hade velat köra hem. Enligt mannen, som kört på vägen flera gånger tidigare, hade frun plötsligt tagit tag i ratten strax innan olyckan. Han hade sett den mötande bilen på landsväg 678, men minns inte varför hon tagit tag i ratten eller på vilket håll hon försökt vrida den. Mannen uppskattar att han kört i 80 kilometer i timmen.

Aftonbladet har pratat med Siris pappa, som godkänner denna publicering av Siris namn och bild. Pappan meddelar att familjen inte vill uttala sig förrän efter rättegången.

Enligt åklagare Jörgen Bengtsson inleds rättegången i mitten på mars. Han har inte några övriga kommentarer utöver åtalet.

ANNONS

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ däck tryggt och enkelt hos Dackonline!

Extern länk från Däckonline SE

Beställ här!

Minnesplats vid vägen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Siri, 5, dog i misstänkta rattfyllerikrocken: ”Ett tomrum som inte går att beskriva”

ÄMNEN I ARTIKELN

Rattfylleri

Trafikbrott

Halmstad

Oskarström

Trafik