20-åring häktas för moskébrand

KRIM

I dag hölls häktningsförhandlingen mot den 20-årige man som misstänks för att ligga bakom moskébranden i Örebro tidigare i veckan.

Häktningsförhandlingen inleddes tumultartat med att mannen bland annat skrek och uppträdde våldsamt.

Den misstänkte har nu erkänt att han är skyldig till branden och häktats.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det var under natten till tisdag som det började brinna i Vivallamoskén i Örebro. Larmet kom till polis och räddningstjänst strax efter klockan två på natten. Släckningsarbetet fortsatte under dagen då branden blossade upp.

Redan vid 9-tiden på tisdagsmorgonen greps den misstänkte 20-åringen som nu begärts häktad. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro i drygt tre timmar.

– Det fanns bakgrundsinformation innan gripandet, personen var anhållen i sin frånvaro. Det kommer att lämnas mer information så småningom men i nuläget kan jag inte säga mer om varför han misstänks, sa Lars Bergman, chef för utredningssektionen, till Aftonbladet i tisdags.

Misstänkt för ytterligare brott

Åklagaren har begärt 20-åringen häktad för grov mordbrand, men även för förberedelse till mordbrand mot en butik i Örebro. Det brottet ska ha skett den 22 september i år.

Häktningsförhandlingen hölls i Örebro tingsrätt i dag klockan 11.00 och strax före 12 meddelades det att han häktas. Rätten anser att det finns en risk för att mannen skulle kunna förstöra bevis om han släpps.

Aftonbladet har varit i kontakt med 20-åringens försvarare Andreas Hahn. Han vill inte lämna någon kommentar innan häktningsförhandlingen.

20-åringen är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och våldsamt motstånd.

Därför rubriceras en brand som mordbrand 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Brott