Mamma Elena mördades och styvpappan försvann: ”Väldigt tungt”

KRIM

För två år sedan hittades hans styvpappa död efter att ha varit försvunnen i tre år.

I somras mördades hans mamma Elena Åsberg vid en återvinningsstation i Surahammar – i ett dåd som beskrivs som slumpmässigt.

– Morsan brukade alltid säga till mig: ”var inte ute för sent”, ”drick inte för mycket”. Själv var hon rädd att gå ut och motionera när det var mörkt och så går hon ut mitt på dagen och så händer det här, säger sonen Jevgeni Åsberg.

1 av 2 | Foto: Privat

Vid lunchtid tisdagen den första augusti höggs förskoleläraren Elena Åsberg, 56, ner vid en återvinningsstation i Surahammar.

Elenas son Jevgeni Åsberg, 28, läste om vad som hänt på nätet.

– Jag såg det i tidningen, ringde morsan och fick inget svar. Då tog jag bussen till Sura. När jag klev av såg jag avspärrningarna vid huset och tog kontakt med första bästa polis. De förväntade sig inte att jag skulle dyka upp, så jag fick stå där och vänta bra länge på utredarna innan de kom och berättade. De erbjöd krisstöd på plats, men jag valde att åka hem och så kom några vänner över, säger Jevgeni Åsberg om dagen hans mamma mördades.

Nu har han inga släktingar kvar, bortsett från en morfar i Ryssland.

Försvann spårlöst

För snart fem år sedan, den 24 oktober 2012, försvann hans styvpappa spårlöst från hemmet.

– De hade precis börjat renovera i huset och köpt in det sista materialet och sedan så bara försvann han, säger Jevgeni Åsberg.

Först den 24 november år 2015 hittades han i sin bil, på sjöbotten vid Elbakajen i Västerås. Polisen misstänkte inte något brott i samband med dödsfallet.

– Det kändes väldigt tungt, mycket på grund av ovissheten, säger Jevgeni Åsberg.

Stigande frustration

Två dagar efter mordet på Elena Åsberg greps en man i 30-årsåldern, misstänkt för mordet. Enligt en liten sinnesundersökning som genomförts på mannen så kan han han lida av en psykisk störning. I p7-utredningen uppger han själv att han känt en stigande frustration och att han känt sig felaktigt behandlad. Att just Elena blev den misstänkta mördarens offer tros vara en slump och hon och mannen i 30-årsåldern kände inte varandra.

– Vi har inte hittat någon koppling än. Vi söker fortfarande men vi har inte kunnat se att de på något sätt har någon koppling till varandra, säger åklagare Carin Lantorp.

Senare i höst kommer rättegången att inledas. Förmodligen kommer man då även att avhandla åtalet som väcktes i somras mot mannen, som gäller hot mot tjänsteman. Då ska han ha betett sig aggressivt och hotfullt på en vårdcentral och bland annat kallat en läkare för en hora. Enligt den förundersökningen skrek han då:

– Jag ska döda er alla.

”Inget minne”

Jevgeni Åsberg säger att han önskar att samhället tagit ansvar för mannen redan i samband med denna händelse.

– Jag skulle kanske inte fästa 100 procent av skulden på han som begått brottet utan också på dem som inte tog hand om honom i tid när det fanns tydliga signaler.

Enligt åklagare Carin Lantorp så har bevisningen mot mannen i 30-årsåldern stärkts under utredningens gång. Enligt uppgifter till Aftonbladet kunde man bland annat säkra blodspår i mannens tjänstebil, som man genom vittnesuppgifter kunde spåra från platsen.

Just nu inväntar polisen tekniska svar och analyser. Själv har mannen varken erkänt eller förnekat brottet, enligt hans försvarare Marie Fredborg.

– Han har inget minne av att han skadat personen som avled, men han har minne av att han varit på platsen, säger hon.

Så många dödas varje år 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM