Fallet Kevin är det mest känslosamma Dan Josefsson har gjort

Foto: Krister Hansson / AFTONBLADET / 3950
Dan Josefsson producerade SVT:s Fallet Kevin.
KRIM

– Jag hoppas att någon av poliserna som var med kan säga att de är ledsna för vad de gjorde mot Christian och Robin. Det skulle vara en del i deras upprättelse.

Det säger Dan Josefsson, producent av SVT:s Fallet Kevin.

Dan Josefsson menar att om poliserna gick ut offentligt och sa att de är ledsna för det som hände under förhören med Christian och Robin så skulle det betyda mycket för familjen.

Dan Josefsson säger att han personligen aldrig har gjort ett jobb där han blivit så känslomässigt berörd.

– Jag har aldrig varit med om ett jobb där jag har blivit så överväldigad av känslor. Det går inte att jämföra med andra jobb jag har gjort. Den här familjen som har levt med detta i 18 år...

Finns det någon risk när man som journalist blir så känslomässigt påverkad?

– Nej, det är oundvikligt att inte bli känslomässigt påverkad. Jag är ju en människa. Vi på redaktionen har naturligtvis en metodisk research i botten, där vi gått igenom förundersökningen, gjort en timeline, ibland nere på minutnivå. Det är klart att vi har gjort hela det jobbet som grund. När vi påstår saker i tv, så påstår vi det för att det är sant. Det vet vi för det har vi kollat. Vi har gjort tre timmar tv. Där får det inte plats 500 fotnoter. Men hela jobbet är gjort.

Om det inte är bröderna, vem tror du har gjort det?

– Jag har bestämt mig för att inte delta i någon gissningslek. Polisutredningen hade såna problem från början, ingen teknisk bevisning och inga vittnen. Så om gärningsmannen finns bland dem som är förhörda i förundersökningen så kan det vara vem som helst. Men jag gissar inte.

De eventuella felaktigheter polismännen har gjort i utredningen i mordet på Kevin är preskriberade, så även om någon gjort något fel kan ingen ställas till svars för det så här långt efteråt.

Dan Josefsson tycker att det är fel.

– Jag tycker att det är en lucka i systemet. Om du är med och gör någonting som skadar barn för livet så är du säker efter tio år. Det är inte bra, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM