Stal från pensionärer - greps på bar gärning

avEvalisa Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:

Mannen ställde sig bakom pensionärer när de tog ut pengar, ryckte åt sig sedlarna och sprang.

– Efteråt var det jobbigt, vi var båda lite skakade, säger sambon till en av de drabbade.

Nu ställs mannen inför rätta för de fräcka stölderna i Eskilstuna.

Foto: Polisens förundersökning.
Mannen är misstänkt för stölder mot åldringar. Han ska ha slagit till när de tog ut pengar från en bankomat i Eskilstuna.

De fräcka stölderna har skett vid tre tillfällen och den första som drabbades var en kvinna i 90-årsåldern. Hon skulle ta ut pengar vid Sveaplan i Eskilstuna på förmiddagen den 14 augusti när någon ryckte åt sig hennes pengar.

”I samband med detta knuffas målsäganden ner på marken och bryter handleden” står att läsa i anmälan. Kvinnan blev bestulen på 900 kronor.

Fällde krokben för tjuven

Dagen efter, den 15 augusti, tar Veikko, 76, och hans sambo ut pengar på samma plats. Övervakningsbilder som ingår i polisens utredning visar hur mannen närmar sig paret och sedan slår till när pengarna kommer ut ur bankomaten.

När sedlarna matas ut sträcker sig en man fram och tar dem. Veikko försökte stoppa tjuven genom att fälla krokben.

– Jag är en gammal och stel gubbe men jag kunde fälla honom ändå, säger Veikko.

Men gärningsmannen kom snabbt på fötter och lämnade springande brottsplatsen.

Poliser spanade efter stölderna

Efter de två stölderna lät polisen en patrull i civil bil spana vid Sveaplan och det dröjde bara några dagar innan den misstänkte tjuven slog till igen. Den 18 augusti var det en äldre man som drabbades. Samma tillvägagångssätt användes och mannen, som är i 30-årsåldern, sprang från platsen.

Men den här gången kunde polispatrullen följa efter mannen och gripa honom direkt. Den misstänkte mannen har sedan dess suttit frihetsberövad och fredag 22 september, ställdes han inför rätta i Eskilstuna tingsrätt.

Erkänner en av tre stölder

Det finns både vittnen som sett de fräcka stölderna och övervakningsfilm från bankomaterna som används som bevisning mot mannen. Han erkänner stölden den 18 augusti men har i polisförhör förnekat stölderna 14 och 15 augusti.

I åtalet finns, förutom de tre grova stölderna, även en punkt om vållande till kroppsskada gällande kvinnan i 90-årsåldern som knuffades omkull och bröt handleden.

Veikko har läst medierapporteringen om de andra brottsoffren och tycker att det är ”för jävligt”.

– Efteråt var det jobbigt, vi var båda lite skakade, säger han om stölden från hans sambo.

– Det kommer över oss ibland och nu kommer det igen när det är rättegång, det här jäkla minnet.

Förhandling hölls i Eskilstuna tingsrätt under fredagen 22 september och ytterligare ett tillfälle är planerat den 2 oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Eskilstuna