Publicerad:
Uppdaterad:

17-åring vansinnesförare på rymmen igen - polisen varnar för nya brott

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

17-åringen åtalades efter att flera lyxbilar stulits – och dömdes på flera punkter för drygt en månad sen.

Nu har han rymt igen.

– Rättssverige har väldigt liten förmåga att hantera honom. Men stor sannolikhet kommer nya målsägare att bli drabbade, säger polisen Anders Jacobsson.

Enligt uppgift tros 17-åringen vara på väg till Stockholm i en stulen Audi Q5.

1 av 3 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

Den 17-årige pojken har rymt flera gånger tidigare från olika ungdomshem. Han dömdes för knappt en månad sedan för omfattande brottslighet i samband med att flera dyra bilar stals i Stockholmsområdet, samt i Västerås.

Bland bilarna som stulits fanns bland annat två Porschar, en Mercedes och en Volvo – som vardera är värda 800 000, en Audi samt en Jaguar som aldrig återfunnits. Men även bilar med lägre värde fanns på listan över stulna fordon i samma polisutredning.

Enligt åtalet var tillvägagångssättet vid stölderna detsamma: bilägarna har vittnat om inbrott i sina hem nattetid, då bland annat bilnycklarna stals. Därefter upptäckte de att bilarna var borta.

17-åringen åtalades tillsammans med två andra unga män, varav en frikändes.

Polisen har i flera fall kunnat koppla 17-åringen till de stulna bilarna då hans dna återfanns i fordonen, på växelspaken eller till exempel på en keps som låg kvar i bilen som dumpats i en dike.

Sluten ungdomsvård

Killen har nekat till brott. Vid något tillfälle under utredningen medgav han att han åkt med i bilen eller uppgav att han lånat lyxbilen från en vän, utan att veta att den var stulen. Men tingsrätten trodde inte på det och i slutet av september dömdes han till sluten ungdomsvård i sex månader.

Han dömdes då för följande brott, som begicks mellan april och juli i år:

• Misshandel

• Tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt brott

• Medhjälp till försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt brott

• Medhjälp till tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt brott

• Olovligt brukande

• Olovligt brukande, grovt brott, 7 tillfällen

•.Grovt olovligt brukande, 2 tillfällen

• Olovlig körning, grovt brott, 5 tillfällen

• Grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel

På grund av flyktfara fick han sitta häktad tills domen vunnit laga kraft.

Knappt en månad senare, i söndags, flydde han från ungdomshemmet i Fagersta enligt uppgift till Aftonbladet.

Anders Jacobsson, operativt verksamhetsansvarig för lokalpolisområde i Järfälla, som har följt 16-åringens framfart bekräftar uppgiften:

– Det stämmer. Han har rymt flera gånger, han rymmer från alla ställen han kommer till.

Körde stulen Lexus i 229 km/h

Aftonbladet har vid flera tillfällen skrivit om händelser som är kopplade till 17-åringens brottslighet. Bland annat när han i augusti 2016 greps efter en vansinnesfärd genom Sverige, efter att ha rymt från ett ungdomshem. Polisen beskrev honom då som farlig.

Med lyxbilarna han kom över gav han sig ut på nya vansinnesfärder som utsatte både honom och allmänheten för livsfara. I augusti 2015 körde han en stulen Lexus på E4 - i en färd som var uppe i 229 kilometer i timmen som snabbast.

17-åringen har flera gånger dömts för liknande brottslighet, något som åklagaren i senaste åtalet beskrev som ”ett led i systematisk brottslighet”.

Första brottet 17-åringen dömts för i domstol begick han en vecka efter att blivit straffmyndig. I det senaste åtalet skriver åklagaren att hans gärningar är ”ett led i systematisk brottslighet”.

I november 2016 dömdes han på tio åtalspunkter till sluten ungdomsvård i fem månader. Under våren 2016 dömdes han på 13 åtalspunkter, bland annat bilstöld och olaga hot, till ungdomsvård.

Året innan, 2015, dömdes han på fem åtalspunkter, bland annat för olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

Polisen: Katt-och-råtta lek

– Det finns inget som åklagare, polis eller socialtjänsten kan göra. I och med att han endast är 17 år gammal är det svårt för Rättssverige att hantera den är typen av problematik, säger Anders Jacobsson.

Han fortsätter:

– Vi har inte tillräckligt bra verktyg för att förmå honom att sluta begå brott. Det är oerhört beklagligt att det är så många målsägare som återigen blir drabbade för den här ynglingen.

– För tillfället är det en katt-och-råtta lek hela tiden. Det är svårt att döma honom för brott, för det krävs väldigt mycket bevis och resurser.

Enligt uppgift till Aftonbladet tros 17-åringen nu vara på väg till Stockholm och har färdas i en stulen bil. Den uppgiften vill polisen inte kommentera just nu.

Polisen varnar för att fler målsägare kan blir drabbade.

– Det är inget vi tror, vi vet att han med stor sannolikhet kommer att begå nya brott. Han ä otroligt brottsbenägen. Det vi befarar återigen är risk för trafikolyckor med allvarliga skador, i värsta fall med dödlig utgång. Han har vid flera tillfällen visat oerhört hänsynslöshet i trafiken, säger Anders Jacobsson.

Vad kan man göra för att skydda sig mot den här typen av bilstölder?

– Det är oerhört svårt att skydda sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN